География

Начало | География | Знаете ли коя е най-малката държава в света?

Знаете ли коя е най-малката държава в света?

Аз детето | 2019-11-14

Знаете ли коя е най-малката държава в света?

Всеки път, когато си помислим за нещо, което е „най“ обичаме да го оценяваме по качества, които смятаме за положителни. Най-умен, най-висок, най-красив... Това важи за абсолютно всичко: най-бързата птица, най-голямата пещера, най-високият водопад. Но нещата понякога не е нужно да са най-големите или най-внушителните, за да са интересни и красиви. Всъщност ние смятаме, че някои от най-интересните неща в света са много малки. Има най-малкия бозайник и разбира се най-малката къща. И това ни накара да се замислим дали и най-малката държава е така интересна и красива? Знаете ли коя е най-малката държава в света?

Оказва се, че има много малки държави. Например Науру, най-малката островна държава в света. Тя обхваща площ от около 21 квадратни километра. А Монако е още по-малка –2,2 квадратни километра! Но пък държавата е дом на най-богатите хора в света! Но нито една от тези страни не е най-малката в света. Не, това име отива на още по-мъничка страна. С площ само от 0,44 квадратни километра, Ватикана е най-малката държава в света. Тя е приблизително една осма от размера на Сентръл парк в Ню Йорк! Но от друга страна тази държава е много красива и доста важна. Ватикана е седалището на Римокатолическата църква. Страната също е заобиколена от всички страни от град Рим, Италия. Дълги години Църквата противоречи на италианското правителство по отношение на суверенитета. През 1929 г. Латеранските пактове прекратяват разногласията и превръщат Ватикана в своя собствена държава.

Към 2019 г. населението на Ватикана е 799 души. Може да не е дом на много хора, но това е домът на един от най-известните хора в света. За кого говорим? Папата, разбира се! Папата живее във Ватикана от 14 век. И всеки новоизбран папа не е просто новият водач на католическата църква. Той е и ръководител на правителството на Ватикана. Най-малката армия в света – швейцарската гвардия – дори работи за защита на папата в града.

Прочетете и още няколко от най-важните факти за Ватикана!

1. Ватикана оглавява класацията по употреба на вино

Там е най-голямата консумация на вино на глава от населението, всеки жител пие поне по 54,26 литра вино на година. Причината обаче не е това, че там живеят най-големите любители на чашката, а тъй като виното често се използва в религиозни церемонии.

2. Ватикана има най-голям брой туристи на глава от населението в света

След консумацията на вино, това е още едно нещо, по което Ватикана се намира на първо място. И този факт изобщо не е странен, защото във Ватикана живеят много малко хора (около 840), а мястото има голяма култура и история. Например, само в музея на Ватикана годишно идват повече от 5 и половина милиона души.

3. Държавата има свое „евро“

През 2000 г. Ватикана и Италия подписват договор, който позволява официалната валута на Ватикана да бъде еврото. С течение на времето, на монетите са се появили и снимки на папата, които сега циркулират из цялата еврозона.

4. Папата има своя гвардия

Швейцарска гвардия отговаря за „охраната“ на папата. В нея има около 135 швейцарски войници, които пазят папата вече 510 години.

5. Ватикана има една от най-добрите пощи в света

Услугите на пощата във Ватикана се използват доста, тъй като тя има репутацията на една от най-добрите пощи в света. Всяка година десетки хиляди туристи изпращат картички точно оттам, но и много римляни идват в града-държава, за да изпратят своите пратки, защото повече вярват на ватиканската, отколкото на италианската поща.

6. От Ватикана тръгва най-кратката жп линия в света

Скрита гара свързва Ватикана с Рим. Използването ѝ обаче е запазено за специални гости.

7. Никой от жителите на Ватикана не е роден във Ватикана

Гражданството във Ватикана не се получава с раждане, а е само за тези, които живеят и работят там. Ако се чудите защо гражданството не може да се получи с раждане, отговорът е повече от прост – Ватикана няма болница.

Искате ли да посетите най-малката държава в света един ден? Не сте сами! Милиони пътуват до Ватикана всяка година, за да видят някои от най-големите съкровища в света. Сикстинската капела и базиликата „Свети Петър“ са само две от чудесата на най-малката държава в света.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град