Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво точно е емайл?

Знаете ли какво точно е емайл?

Аз детето | 2019-12-24

Знаете ли какво точно е емайл?

„Изми ли си зъбите?“ Колко пъти всяка седмица ви задават този въпрос? Но наистина грижите ли се достатъчно добре за зъбите си? Това е наистина важно! Те правят храненето и говоренето много по-лесно, а и ще се нуждаете от тях през целия си живот, така че вероятно затова непрекъснато ви задават този въпрос. Питали ли сте се някога обаче защо нещо толкова здраво и твърдо се нуждае от толкова грижи! Щяхте да знаете отговора ако имахте представа от какво са направени зъбите ни, затова бързаме да ви разкажем.

Зъбите са много по-сложни, отколкото изглеждат. Частта, която можете да видите – наречена корона – е само върхът на айсберга, когато става въпрос за вашите зъби или по-добре да кажем „върхът на зъба“. Под повърхността им се случват всякакви неща! За разлика от много други ваши части на тялото, зъбите ви се развиват на етапи. Когато сте съвсем малки първо се развиват бебешките ви зъби (наричани още млечни). Тези 20 зъба ви помагат да дъвчете, когато сте мънички, но започват да падат от около петгодишна възраст. Всичките млечни зъби се сменят с постоянни някъде до около 12-тата или 13-тата ви година. На този етап зъбите вече стават и 28, а не 20. А ако ви пораснат и мъдреци ще имате 32 зъба.

Ще си кажете, че това всеки го знае... Тогава знаете ли, че всъщност това, което виждате в устата си е съвсем малка част от зъбите. И че видимата част е покрита със супертвърдо лъскаво вещество, наречено емайл. Не имейл – това е електронна поща, а емайл. Емайлът буквално служи като броня за вашите зъби, предпазвайки вътрешните им части от повреда. Колко е твърд емайлът? Много! Всъщност той е най-твърдото нещо в тялото ви! Дори и костите ви са по-меки от него.

Под емайла се намира друго твърдо вещество, наречено дентин. По-голямата част от зъба е изградена от дентин. Дентинът не е толкова твърд, колкото емайла, но все пак е доста твърд и върши добра работа за защита на най-вътрешната част на зъба, наречена пулпа. Дентинът е толкова твърд, колкото костите ви. Меката пулпа е мястото, където могат да бъдат открити нервните окончания на зъба. Там е и мястото, където кръвоснабдяването на тялото се свързва със зъба, за да достави необходимите хранителни вещества. Ако зъбите ви болят от пиене или ядене на нещо горещо (или студено!) всъщност пулпатата е тази, която усеща болката и изпраща сигнали до мозъка ви за случващото се със зъбите ви. Останалите части не усещат абсолютно нищо. Пулпата достига под венците до корена на зъба. Корените на зъба са тези, които закотвят всеки зъб към челюстната кост.

Сега, когато знаете малко повече за това, което представляват вашите зъби, може да искате да знаете защо са толкова важни. Те не само ви помагат да дъвчете храната си, но и ви помагат да говорите. Вярно е! Опитайте, изговаряйте много, много бавно думите, като се съсредоточите да усещате какво става в устата ви през това време. Ще усетите, че докато ги изговаряте езика и устните се допират по различни начини до зъбите.

Прочетете и научете и още любопитни неща за зъбите си:
Защо млечните ни зъби падат?
Важните подробности за зъбите, които не знаем
Защо се раждаме без зъби?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град