спорт

Начало | спорт | Знаете ли какво е щафетно бягане?

Знаете ли какво е щафетно бягане?

Аз детето | 2017-05-30

Знаете ли какво е щафетно бягане?

Хей, приятели, регистрирахте ли се вече за нашата „Детска Игриада“? Ако все още не сте, бързо го направете, ще бъде много интересно, ще има награди и интересни спортове, като например щафетно бягане. Може би трудно ще ни повярвате ако не опитате, но трябва да ви кажем, че щафетното бягане си е цяло приключение! Особено, когато и ние и нашите страхотни партньори от Мтел сме замесени в него. Точно така: на „Детска Игриада“ сме ви подготвили едно незабравимо щафетно бягане. Ако дойдете не само ще разберете колко забавно може да е то, но ще покажете същото и на родителите си, а накрая ще си тръгнете и със страхотни награди и много положителни емоции.

Щафетното бягане е част от леката атлетика и макар в нея да са включени множество впечатляващи дисциплини като овчарски скок, тласкане на гюле, троен скок и други, щафетното бягане се смята за най-интересната част, не само за самите спортисти, но и за публиката. Това е и спортът, който носи най-голямо удовлетворение на финала. При щафетното бягане атмосферата винаги е напрегната, защото никой не знае кой ще победи до последния момент. Вълнението, което обхваща и спортистите, и публиката не може да бъде предадено с думи. Това е така, защото дори и една секунда или една стотна разлика могат да ти донесат победата или пък да те оставят на второ място.

В една щафета бягат няколко души от един отбор. В олимпийските дисциплини се състезават винаги по четири души. При щафетното бягане всеки атлет трябва да пробяга съответна дистанция, а след това да предаде щафетната пръчка на следващия. За грешка при предаването щафетата се дисквалифицира. Същото важи и за приемането. Сами се досещате, че това означава да се разбираш и сработваш добре със съотборниците си, което би било много полезно, особено след като те са твои приятели или родители, както ще бъде и нашето състезание на „Детска Игриада“. Не се заблуждавайте обаче! Това, че няма да бъдете на олимпийските игри в никакъв случай не означава, че няма да имаме правила. Правилата при щафетното бягане са наистина важни. Така например има точно определен начин по който трябва да се предаде щафетата. Когато състезателят настигне партньора си трябва да му каже „хоп“ и да му предаде щафетата. Само „хоп“, няма „ето ти“, „дръж“ или друг сигнал. Това не е всичко, за да предадеш щафетата трябва да я изнесеш леко нагоре и назад. От своя страна приемащият изнася ръка назад, дланта стои назад и надолу, пръстите са обтегнати; предаващият с движение отгоре-надолу-напред (подаване отгоре) или отдолу-нагоре-напред (подаване отдолу) поставя палката в дланта на приемащия; приемащият трябва да хване палката в средата. Може да ви звучи сложно, но на практика въобще не е така. Всъщност е доста приятно и дори забавно, особено ако да кажем татко не успее да предаде щафетата както трябва и го накарат да направи наказателна обиколка.

Така казано май обаче не звучи толкова забавно, колкото е в действителност. Щафетното бягане е най-хубавото нещо, което можете да тренирате това лято или пък просто да си организирате състезания с приятели. Въобще не е задължително да сте олимпийски състезатели, за да си организирате едно хубаво състезание. Трябва ви само поле на което можете да тичате, някоя весела компания и нещо, което да си предавате един на друг и сте готови. Щафетното бягане може да ви осигури незабравими моменти, освен това ще ви научи как да работите в екип и ще се погрижи цялото ви тяло да се чувства добре от това, че се движи!

Ако все още не сме успели да ви убедим в това, то регистрирайте се за нашата „Детска Игриада“ и елате. Ще бъде много весело и ще имаме страхотни награди и още по-големи изненади за най-добрите бегачи, осигурени от Мтел!

„Детска Игриада“ тази година се организира в партньорство с Mtel, Allterco, Green life, Selecta, ФЛОРИНА, „Меблик“.
 

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град