Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли какво е блутут?

Знаете ли какво е блутут?

Мирела Любенова | 2017-05-10

Знаете ли какво е блутут?

Случвало ли ви се е както си се разхождате и си мислите за вашите си неща, изведнъж някой около вас да зададе въпрос... Не, чакайте... Това не е странното... и като се обърнете да му отговорите изведнъж разбирате, че човекът въобще не е говорил на вас. Вместо това той говори с някой свой близък по телефона, но изобщо не му личи, че го прави, защото телефонът е в джоба му и въпреки това той говори по него... Интересно... Това магия ли е? Съвсем не! Това е Bluetooth! Bluetooth е глобална безжична комуникационна технология, първоначално изобретена от инженери от шведската компания Ericsson през 1994 г. Днес нито една компания не притежава технологията Bluetooth. Вместо това група от компании, наречени Bluetooth Special Interest Group, работят заедно, за да усъвършенстват технологията. Компании като Intel, Nokia, Toshiba и IBM са част от групата.

Тази технология обаче не служи само за подобен вид слушалки. Тя позволява на широк набор от устройства и най-общо казано услуги да се свързват помежду си безжично, безшумно и автоматично. Bluetooth-съвместимите устройства включват смартфони, аудио високоговорители, автомобили, медицински устройства, компютри и дори четки за зъби и това са само малка част от всички. Ще си кажете това всеки го знае, но знаете ли как така толкова различни на вид предмети успяват да комуникират безжично и без трудности?

На първо място Bluetooth връзката изисква хардуерни и софтуерни компоненти. За да изпращате и получавате Bluetooth съобщения, устройството трябва да има специален микрочип, който да съдържа антена. Трябва да има и придружаващ софтуер, който да обработва сигналите. Така че да, ако някой от вас има четка за зъби, която може безжично да се свързва със смартфона, който да отчита дали си миете зъбите правилно, това означава, че в нея има и антена и софтуер, макар и вие да не го виждате. „Леле, какви технологии“ най-вероятно би казала баба ви в такъв случай или пък по-скоро може да каже „А, какво?“. Все пак, за да не питате и вие така, знайте, че когато свързвате две Bluetooth устройства, те образуват персонална мрежа. След като се осъществи връзката, устройствата комуникират автоматично, без да е необходимо друго усилие от ваша страна.

От друга страна, устройствата непрекъснато обменят данни, чрез нискоенергийни радиочестоти с малък обхват (2.402-2485 GHz). Тъй като устройствата с Bluetooth изпращат сигнали с ниска мощност (само около 1 миливата), технологията не използва много енергия от батерията на телефона ви да кажем. Тези слаби сигнали обаче ограничават обхвата на Bluetooth устройства до около 10 метра. Въпреки слабостта си, Bluetooth сигналите не изискват видимост между устройствата. Радиочестотите лесно ще преминават през стени, а ниската им мощност помага да се намали вероятността от смущения от други технологии, които използват радиовълни, като например рутери за интернет или дистанционното на телевизора. Освен това технологията Bluetooth включва няколко други усъвършенствани техники за избягване на смущения и поддържане на силна безжична комуникация.

Например, техника, известна като честотно подскачане с разширен спектър, позволява на устройството да предава на някоя от 79 различни, произволно избрани честоти, като същевременно променя честоти до 1600 пъти в секунда! Какво означава това на практика? Технологията Bluetooth може да свърже до осем устройства едновременно в рамките на същия радиус от 10 метра, без устройствата да си пречат едно на друго. Това е доста впечатляващо, като се има предвид, че понастоящем има милиарди устройства по света, оборудвани с технологията Bluetooth.

Откъде идва името Bluetooth? Тъй като технологията помага за свързването и обединяването на разнообразен набор от устройства, технологията е кръстена на датския крал Харалд Балант или Харалд Датски „Синия Зъб“, (синият зъб не е фамилия, а прозвище, дадено заради единия му наистина тъмен на цвят и особено дълъг кучешки зъб), който обединил воюващите части на Норвегия, Швеция и Дания през 10-ти век.



Коментари
1 коментар

Андриян Диков, 13 г.,

Публикувано на 28.11.2019

Аз съм Анди и искам да стана супер герой.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град