Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли какво е CGI?

Знаете ли какво е CGI?

Аз детето | 2019-08-05

Знаете ли какво е CGI?

Фенове ли сте на филмите? Харесвате ли анимация или пък предпочитате повече такива с истински актьори? Гледате ли филми в 3D формат? Той прави специалните ефекти да изглеждат толкова истински! Замисляли ли сте се някога как създателите на филми създават неща, които не съществуват в реалния свят? Например как хората могат да летят без нищо? Това не е магия! Всъщност всичко се случва благодарение на технологиите или така наречения CGI (Computer Generated Imagery) – компютърно генерирани изображения. CGI е използването на компютърна графика за правене на изображения и специални ефекти. Бихте ли искали да владеете Силата като Люк Скайуокър? Какво ще кажете да отидете „До безкрайността и отвъд!“ с Баз Светлинна година? Мечтаете ли да посетите Джурасик парк? Всички тези филми използват CGI. За да използват CGI, дизайнерите първо правят графики на филма. Те правят графиката да изглежда истинска, като обръщат голямо внимание на детайли като текстура и осветление. След това ги пускат във филма. Ако са си свършили добре работата, CGI се вписва точно във филма.

Първият филм, използвал CGI, е „Западен свят“ на Майкъл Кричън през 1973 г. Няколко години по-късно Джордж Лукас използва CGI в „Междузвездни войни“. Ранните CGI не били много добри или поне на нас сега ни изглеждат доста смешни, защото графиката е по-малко реалистична и изглежда не на място. Тези филми обаче са направили революция в киното. Те са накарали динозаври да оживяват и космическите кораби да летят. Така през 1993 г. За първи път зрителите видели реалистични динозаври в „Джурасик парк“. Дизайнерите на филма накарали динозаврите да се движат максимално реалистично и точно този успех на филма тласнал създателите на филми да продължат да правят CGI по-добри. През 1995 г. създателите на филми използват CGI за създаване на цял филм за първи път. Резултатът е „Играта на играчките“. Реалистични герои като Уди, Бъз и Рекс са очаровали публиката и затова Pixar скоро последвали примера и създали други CGI филми като „Таласъми ООД“ и „Търсенето на Немо“.

С подобряването на CGI обхватът му също се разраства. CGI във филма от 2001 г. „Пърл Харбър“ накарал исторически събития да оживеят, а същата година Ам-гъл става първият персонаж на CGI, който общува с живи актьори във „Властелинът на пръстените“. Създателите на филма използват технологията за заснемане на движение, за да направят героя още по-реалистичен. Това означава, че те снимат истински актьор и след това напасват движенията на специалните ефекти по неговите. Филмът от 2009 г. „Аватар“ обаче направи нещо ново. Той комбинира улавяне на движение със заснемане на лице. Резултатът беше зашеметяващо реалистични герои. „Аватар“ спечели три Оскара и се превърна във филма с най-голяма печалба на всички времена. Публиката беше удивена от това колко истински изглеждаше неговият измислен свят.

Създателите на филми продължават да подобряват CGI и днес. Случвало ли ви се е да гледате как Хълк разбива стена? Виждали ли сте Железния човек да лети? Ако е така, то вече сте виждали CGI в действие. Други филми, които използват ефекта, включват филмите на Disney и поредицата „Трансформърс“. CGI се е разпространил и в други области. Той се използва в много телевизионни предавания и видео игри. Мнозина смятат, че CGI промени филмовата индустрия завинаги. Какво мислите? Как би изглеждал „Джурасик парк“ без реалистични динозаври? Дали Танос би бил толкова заплашителен, ако не беше CGI? Дали приключенията от „Междузвездни войни“ щяха да се харесват толкова много?

Прочетете още:
„Виртуални“ каскадьори и мощни компютри – така са създадени най-сложните специални ефекти в „Черната пантера“
Как се правят звукови ефекти?
Преди и след специалните ефекти във филмите
Как Супермен лети, как има дракони и как се правят ефектите във филмите – това е въпросът



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град