спорт

Начало | спорт | Златен, сребърен и бронзов медал – дали винаги са били част от олимпийските игри?

Златен, сребърен и бронзов медал – дали винаги са били част от олимпийските игри?

Аз детето | 2018-02-23

Златен, сребърен и бронзов медал – дали винаги са били част от олимпийските игри?

Какво е първото нещо, което ви идва наум, когато чуете думите „състезания“ и олимпийски игри? Обзалагаме се, че веднага се сещате за едни малки кръгли неща, които са само три и се дават на първите трима във всяко състезание. Те са нещото към което всеки професионален спортист се стреми и се наричат медали. Предвид дългогодишната традиция на олимпийските игри, спортистите трябва винаги да са били награждавани със златни, сребърни и бронзови медали, нали? Или на различни приемащи държави е разрешено да присъждат различни награди вместо медали?

Олимпийските игри със сигурност имат дълга история. Първите олимпийски игри били проведени в Древна Гърция през 776 г. пр. Хр. Ако обаче спечелите първо, второ или трето място в тези първи игри, все пак няма да намерите медал, който виси около врата ви. Вместо това победителите получавали маслинени венци, направени от клони на дивите маслинови дървета, които растели в Олимпия. Олимпийските медали са дебютирали чак на първите съвременни олимпийски игри през 1896 г. в Атина, Гърция. И дори и тогава не са били същите, защото победителите тогава са получавали сребърен медал и маслинов клон, ако са на първо място. На второ място финалистите получавали медал от бронз или мед и лавров клон и това е. Трето място не е имало!

Нещата се променят и в следващите летни игри през 1900 г. в Париж. Вместо медали, победителите получавали купи, трофеи или произведения на изкуството. Едва след Олимпиадата през 1904 г. в Сейнт Луис, Мисури, златните, сребърните и бронзовите медали стават стандартните награди за първо, второ и трето място. Макар да мечтаем за поставянето на олимпийски медал около врата ни, най-ранните медали били прикрепени към панделка и просто е можело да ги държиш в ръка. Едва през 1960 г. На летните олимпийски игри в Рим са проектирани да се носят медали около врата.

Днес в допълнение към медалите, дадени на победителите, всички олимпийски участници получават медали за участие и сертификати. Въпреки че тези награди също са си повод за гордост, повечето спортисти имат като основна цел златен медал. Макар че, не всичко, което блести е злато... поне не само злато! Златният медал днес всъщност изобщо не е златен, защото 92 процента от него е сребро, а пък бронзовият и сребърният се правят от мед.

Снимка: pexels.com

Вижте още нещо интересно за най-прочутото спортно събитие в света:
Неугасимият олимпийски огън
10, 20, 30... Колко точно са спортовете на олимпийските игри?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град