Космос

Начало | Космос | Защо Земята е кръгла?

Защо Земята е кръгла?

Аз детето | 2019-02-06

Защо Земята е кръгла?

Слънцето, Луната, планетите и техните големи спътници имат кръгла форма. Причината за това е гравитацията. Силата на привличане действа върху всички тела във Вселената. Всяка маса привлича към себе си друга маса толкова по-силно, колкото по-малко е разстоянието между тях, като по никакъв начин тази сила не може да се увеличи или отслаби. Затова частите на много голямо и масивно тяло, което първоначално е имало някаква друга форма, се стремят да заемат такава форма, при която всички части са колкото се може по-близо една до друга. Този стремеж води до факта, че всяко тяло накрая приема почти напълно формата на сфера.

Когато си представяме нашата планета, във въображението ни, а всъщност и в действителност, на повърхността ѝ е пълно с гори, долини, равнини, на морското дъно също има хребети, падини и други най-различни релефни форми. С една дума релефът на Земята е много разнообразен, но нито една от тези неравности не стърчи на повече от 10 км от повърхността. Ако гледаме Земята от Космоса, на каквато гледка могат да се наслаждават космонавтите, нейната повърхност изглежда почти гладка и кръгла. Гравитационните сили, които са насочени към ядрото на Земята и тяхното действие придават на всички по-големи небесни тела формата на кълбо. Благодарение на същите сили на гравитацията ние не излитаме във въздуха, а понеже силата на тежестта ни дърпа към земното ядро, ходим спокойно по земята.

Много писатели на научна фантастика и много учени мечтаят да изобретят машина, с чиято помощ гравитацията да се преодолява. Но все още никой не знае точно как действа тази сила, затова и няма почти нищо ново в науката за всемирното привличане, откакто Нютон през 1687 г. дефинирал: „Силата с която две материални точки се привличат взаимно е правопропорционална на произведението от масите им и обратнопропорционална на квадрата на разстоянието между тях.“.

Казват, че Нютон се сетил, че всички тела във Вселената се привличат, когато бил в някаква градина и една ябълка паднала от дървото и го ударила по главата.

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Какъв е строежът на нашата планета — Земята?
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
Кои са планетите, част от нашата Слънчева система?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град