интересно

Начало | интересно | Защо украсяваме коледни елхи? Прочетете историята на един от най-важните коледни символи!

Защо украсяваме коледни елхи? Прочетете историята на един от най-важните коледни символи!

Аз детето | 2019-12-23

Защо украсяваме коледни елхи? Прочетете историята на един от най-важните коледни символи!

Коя за вас е най-хубавата част от коледните празници? Ние обожаваме факта, че прекарваме толкова много дни със семейството си далеч от ежедневните грижи! Други хора пък обичат обилното и вкусно похапване и да пеят коледни песни, а трети нямат търпение да украсят коледните дръвчета и да се радват на блестящите играчки и осветяващите всичко наоколо лампички, а като добавим и подаръците отдолу никак не е чудно, че елхата е най-обичания коледен символ. Толкова сме свикнали с тази традиция, че много от нас изобщо не се досещат как се е стигнало дотук, а дори не си и задават този въпрос. Но помислете за мъничко.... Откъде се е появила тази традиция? Ако се замислите, това е малко странно. Купуваме дръвче, носим го у дома. Тогава поставяме топки, камбанки и други фигурки и светлини навсякъде по него? Кой е измислил това?

Никой не знае със сигурност кой пръв е украсил вечнозелено дърво. Днес това е свързано с християнските празници Коледа и Бъдни вечер. Въпреки това, украсените дървета са имали специално значение за древните народи много преди християнството. В Северното полукълбо зимното слънцестоене е най-краткият ден и най-дългата нощ в годината. Обикновено това е 21 или 22 декември всяка година. Хората почитат зимното слънцестоене от хиляди години. Пристигането му означавало, че денят започва да се увеличава и пролетта е на път. Преди модерните инструменти за отопление на домовете, това определено било повод за празнуване! Все пак си представете как зъзнете и се опитвате да се стоплите с огън и дърва, които сами трябва да съберете от студената и тъмна гора. Тогава със сигурност и вие бихте празнували наближаването на по-светлите и топли дни. Декорирането с вечнозелени дървета и клонки напомняло на хората зеленото на пролетта и им давало сили да я дочакат.

Например древните римляни празнували зимното слънцестоене с празник, наречен Сатурналия. На този ден те почитали Сатурн, бога на земеделието. Римляните вярвали, че Сатурн скоро ще върне зелените растения по земята. Като част от празника те украсявали домовете си с вечнозелени клонки. Но как това се е превърнало в християнска традиция в която няма бог Сатурн? Историците смятат, че това е започнало в Германия през 16 век. Първият човек, който добавил типичните за днешно време коледни украси, може да е бил известният религиозен реформатор Мартин Лутер. Според легендата Лутер се разхождал в гората една вечер. Поглеждайки нагоре, той видял красотата на ярките звезди, светещи през клоните на дърветата над него. Пристигайки у дома, Лутер добавил свещи към вечнозеленото дърво, за да пресъздаде красивата сцена за семейството си.

Коледното дърво не е било популярно сред европейците до края на 19 век. Преди това много хора го разглеждали като езически символ, но имало и хора, които харесвали тази традиция и с течение на времето всички я харесали. В България пък Всичко започнало след Освобождението през 1878 година! Тогава столицата на Източна Румелия (това ще го учите по история в училище) е била Пловдив и именно там грейва и първото коледно дръвче у нас! Украсено и донесено от генерал-лейтенант Александър Столипин, участник в Освободителната война. Как продължава историята можете да прочетете като кликнете тук, защото остана да ви кажем и още нещо интересно, а именно че днес коледните дръвчета са голяма бизнес индустрия – те дават на повече от 100 хиляди човека в света работа, а пък всяка година в световен мащаб се садят около 75 милиона елхи специално, за да бъдат отсечени за Коледа.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град