важните неща

Начало | важните неща | Защо трябва да си мием ръцете?

Защо трябва да си мием ръцете?

Аз детето | 2018-05-17

Защо трябва да си мием ръцете?

На всеки на тази планета от време на време се случва да е болен. Настинките и гриповете не подминават никого. Някои настинки са леки и почти не ги усещаме, докато други могат да ни накарат да топлим леглото няколко дни и да не можем да правим това, което ни харесва. Това е и основната причина хората да се стремят да не се разболяват. Така че следващия път, когато майка ви каже, че трябва да се облечете с по-топли дрехи, да си измиете ръцете след като сте галили домашния си любимец или сте били навън – послушайте я – за ваше добро е. Особено последното! Повече от половината бактерии и вируси могат да бъдат убити, ако просто си миете ръцете по-често. Лекарите препоръчват поне по три пъти на ден и задължително преди хранене. Може понякога да ви се струва, че ръцете ви са чисти, но едно допълнително измиване никога не е излишно. Защо ли? Микробите, които причиняват болестите са малки и невидими за окото. Така че никога няма как да знаете дали ръцете ви са наистина чисти. Това че по тях няма кал или нещо лепкаво, не означава, че няма микроби. Микробите са навсякъде около нас.

Сигурно не сте се замисляли, но сега го направете. Помислете колко неща правите и още колко предмети докосвате през деня с ръцете си. Опитайте! Най-вероятно няма да повярвате колко много неща докосвате. От кранове на мивки до ключове за осветление, до дръжки на врати, да не споменаваме клавиатури, телефони и още какво ли не. Върху много от тези неща има микроби, като вируси, спори на плесени и бактерии. Когато докоснете нещо покрито с тези микроскопични гадинки, те се прехвърлят и върху ръцете ви. След това и върху други неща, които докосвате и върху други хора. За щастие това нещо може да се прекъсне много лесно и да изпратите лошите създания в небитието. За целта просто измивайте ръцете си със сапун!

Никой от нас не го усеща, но докато си мием ръцете по тях всъщност тече истинска напрегната битка – частиците от сапуна се опитват да захванат малките микроби и заедно с тях да изтекат в канала, докато вторите се опитват това да не се случи и винаги накрая губят битката. За да се уверите, че ще става така, просто следвайте тези лесни стъпки:

1. Намокрете ръцете си с топла вода, сложете малко сапун и търкайте.

2. Търкайте докато се образува хубава пяна, не по-малко от 20 секунди. Почистете всички места по ръцете си, включително върховете на пръстите и китките. Всяка част трябва да е докосната от сапуна!

3. Изплакнете ръцете също толкова обилно с вода!

4. Подсушете ги с кърпа или салфетки, веднага след като ги измиете.

5. Не докосвайте нищо поне за 10 секунди, докато сапунът, който остава по ръцете не задейства специалните си сили за защита.

За да сте здрави и да оставите лошите микроби далеч, мийте ръцете си често. Това е особено важно да се прави:

  • преди ядене или готвене;
  • след използване на тоалетната;
  • след докосване на животни;
  • след кашляне, кихане или издухване на носа;
  • след игра навън;
  • след пътуване в градския транспорт.

Сами виждате, че миенето на ръцете не е прищявка на родителите ви, които обичат да командват, а много важна част от ежедневието. Така че, когато следващия път ви кажат да го направите, не им се сърдете. Те просто искат да сте здрави.

Кажете им също така, че е добре и те да ви дават пример, като си мият ръцете често и в продължение на поне 30 секунди. Това може да спести на цялото семейство посещението в лекарския кабинет.

Сега защо не отидете да си направите една бърза среща със сапуна? ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град