зоокът

Начало | зоокът | Защо птичките пеят толкова добре?

Защо птичките пеят толкова добре?

Аз детето | 2017-07-28

Защо птичките пеят толкова добре?

Птиците са най-виртуозните музиканти от всички животни, дори и от човека. И една от причините затова е, че те разполагат с много оригинален "музикален инструмент." Може би улисани в игра не сте забелязвали, но птиците са най-невероятните "музиканти". Всяка една от тях, не говорим за видове, а за всяка индивидуална птица има своя уникална и неповторима песен. Както и при хората, птиците имат "музикален духов инструмент", който произвежда звук благодарение на движението на въздуха в белите дробове. В случая този въздушен поток предизвиква трептене на еластични мембрани, които правят звуковите вълни.

При хората, тези мембрани са гласните струни, които се намират в ларинкса. Висотата на гласа се определя от степента на мускулно напрежение на гласните струни: колкото повече напрежение, толкова по-висок звук. Силата на гласа зависи и от плътността на тези връзки и намаляването на въздушното налягане в белите дробове: когато налягането е по-високо, издаваме и по-силен звук. Всеки музикален инструмент, различен от източника на звук, може да има една или повече резонатори за усилване на звука. При хората, такива резонатори са фаринкса, устата и носа и трахеята. Много дълго се е смятало, че вокалният апарат на птиците е "направен" по същия начин. Въпреки това, се оказва, че пернати певци имат не един, а цели два ларинкса: горнен  (като при всички бозайници) и долен, който не е типичен за другите животни. Точно долната част играе основна роля за звука, който издават птиците. Тя има много сложна структура и е толкова различна при различните видове птици, че учените все още се борят с механизмите на работата му. Той има повече от един, да го наречем еластичен елемент, които работят независимо един от друг. Тази система се намира в долната част на трахеята, където се намират и последните два клона на бронхите. По този начин, вокалният апарат на птиците заема своето най-важно място при изпълнението на виртуозните им песни.

Ритмичните звукови характеристики зависят от работата на ларинкса, който действа като един вид на стоп сигнал на пътя на звуковия сигнал и работи в сътрудничество с долния ларинкс. Вокалната апарат на птиците (ларинкса с резонатори) заема доста голяма част от тялото им и е особено характерно за птици с малки размери. Поради това, в процеса на пеене те участват с  цялото си тяло. При пеене цялото тяло на птицата трепери от напрежение, шията е удължена, човката е широко отворена, като фуния. Птицата пее дори с крила и опашка, които трептят в такт с трелите. Пеенето улавя цялата птица, както емоционално, така и физически.

В началото на 60-те години в глас на птици бяха открити ултразвукови нюанси, които човешкото ухо не възприема. Подобни звуци се срещат например, в песента на червеношийките, синигерите и папагалите.

Като истински музиканти, птиците не са доволни да произвеждат звуци само от вокалния си апарат. Те използвате другите части на тялото си: клюн, крачета, крилца и опашка. На всички е известно, че кълвачът е страхотен барабанист. За своите пролетни "концерти" мъжкият кълвач използва не само кухите дървета, но дори и парчета желязо, ако намери такива
Тракане клюн изпълняват своята любовна серенада и щъркелите. Известно е, че различни прищраквания с клюн заменят гласова комуникация при птиците. Кликването с клюн широко се използва при различни хищни птици (орли, сови). То служи като знак за заплаха.
Много птици издават звуци с крила, като яребици и глухар.

Въпреки това, основният източник на звук на птици все още ларинксът. И резолюция на вокалния апарат на птиците е абсолютно фантастичен. Достатъчно е да се припомним славея и неговите невероятни песни.

Снимка: zooclub.ru



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град