Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо лютото кара носа ни да тече?

Защо лютото кара носа ни да тече?

Аз детето | 2019-09-09

Защо лютото кара носа ни да тече?

Някога яли ли сте нещо люто? Какво ще кажете за пикантни пилешки крилца или пък люта лютеница (да, има такива!)? Мама или татко слагат ли люто на всичко, което ядат! Пикантната храна определено не е за всеки, но има хора, които я обожават. Тези от вас, които са опитвали нещо люто, дори и случайно знаят, че този вкус е като никой друг и има няколко различни ефекта върху тялото като никоя друга подправка. Устата ви започва сякаш наистина да гори, слюнчените ви жлези започват да произвеждат слюнка като луди. Може дори да започнете да се потите! Много хора също забелязват, че пикантната храна кара носа им да тече. Защо така?

Ще започнем от по-далече, но четете, всичко това е част от отговора. Пикантността в храната винаги идва от лютите чушки. Независимо дали са сложени направо или пък са от някаква люта подправка. Всичко идва от лютите чушки. Има много видове люти чушки, но всички те имат едно общо нещо. Всички те съдържат нещо, наречено капсаицин. Капсаицинът е дразнител. Това означава, че когато ядете капсаицин, тялото ви се опитва да се бори с него. Много прилича на това как реагира на алерген. Щом тялото ви забележи капсаицин – то реагира и минава в режим на защита. Това означава, че лигавиците започват да отделят много допълнителна слуз (сополи), за да отмият капсаицина.

Това се случва по цялото ви тяло. Определено ще забележите допълнителната слуз в носа, когато започне да тече. Въпреки това, мембраните в стомаха ви също произвеждат течност. Всичко това е в отговор на дразнещото усещане, което прави пикантната храна вкусна за много хора. Капсаицинът наистина кара органите да полудеят! Тогава не е ли лютата храна опасна? Логично звучи да е, но в повечето случаи няма нищо страшно! Много лекари казват, че капсаицинът всъщност е здравословен. Той се съдържа в много обезболяващи лекарства. Възможно е също да има връзка между капсаицин и здравословно тегло, сърдечна функция и здравето на артериите. Много хора намират пикантната храна за вкусна. И сега знаете, че може да има ползи за здравето! Въпреки това, винаги мислете за собствената си безопасност, когато се наслаждавате на любимата си пикантна храна. Някои люти чушки могат да ви навредят. Това е особено вярно, ако сте изключително чувствителни към капсаицин.

Ако пък случайно хапнете люто и това не ви хареса има лесен начин да накарате тялото бързо да се отърве от гадното усещане! Не, не с вода. Тя не помага толкова, колкото малко прясно мляко, бучка захар или лъжица мед.

Прочетете и още няколко интересни неща за лютата храна:
Колко люта е най-лютата чушка в света?
Какво са вкусови рецептори?
Уасаби – растение, сос или и двете?
Защо някои сортове чушки са люти?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град