Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо децата имат нужда от повече сън, а възрастните не?

Защо децата имат нужда от повече сън, а възрастните не?

Аз детето | 2018-03-20

Защо децата имат нужда от повече сън, а възрастните не?

Независимо дали четете интересна книга, играете на любимата си видеоигра или гледате нещо забавно по телевизията, има три думи, които не бихте искали да чуете (особено ако е вечер): хайде, лягай си! Офф, защо времето за лягане винаги трябва да идва, когато е най-забавно... Със сигурност поне веднъж сте молили за още малко време или сте опитвали поне да спорите с родителите си, че не е време за лягане щом те също не си лягат. В края на краищата не трябва ли възрастните да дават пример на децата. Ако те остават до по-късно, защо пък вие да не можете?

За съжаление за децата навсякъде по света, тази логика просто не действа тук. Всъщност, науката е точно от страна на възрастните. Без значение колко несправедливо изглежда, децата просто се нуждаят от повече сън от възрастните и това е. В допълнение към презареждането на физическите ви сили, сънят помага и на мозъка ви да функционира по-добре. Учените вярват, че мозъкът остава активен през определени периоди на сън, сортирайки и съхранявайки информацията от деня. Освен това по време на сън „презарежда“ и необходимите му вещества.

Тогава от колко сън се нуждаете точно? Оптималното количество сън варира от един човек на друг. Като общо правило обаче повечето здравни специалисти препоръчват малките деца да спят между 9 и 11 часа всяка нощ. Тийнейджърите обикновено се нуждаят от 8 и 10 часа сън. Очевидно е, че това е повече от съня на възрастните, които могат да бъдат добре и само със 7-9 часа. Но защо децата се нуждаят от този допълнителен сън? Вие все още растете – физически и психически – и допълнителният сън е това, което трябва на тялото ви, за да се чувства добре и да се развива по правилния начин.

Въпреки факта, че сънят е много важен за здравето ни, много от нас непрекъснато се опитват да се лишават от част от така необходимото спане. Заобиколени сме от толкова много неща, които изискват нашето внимание, както и всякакви възможности за забавление, че често избираме други дейности вместо спането. Това обаче може да доведе до много различни негативни ефекти. Освен че се чувствате уморени от физическо изтощение, можете също да се почувствате психически уморени, което има много странични ефекти – липсата на концентрация и ясни мисли са само част от тях. Можете да станете раздразнителни и да не се справяте с вършенето дори и на лесни задачи. Ако редовно не си доспивате, това може да има още по-тежки последици, особено когато сте млади. Затова следващия път не спорете, а си легнете, когато родителите ви кажат. Забавленията могат да почакат, а и освен това ще бъдат по-приятни, когато сте се наспали достатъчно.



Коментари
1 коментар

Теодора Чакърова, 11г г.,

Публикувано на 16.12.2021

За мен сънят е загуба на време.Просто защото не мога да заспя понякога.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град