зоокът

Начало | зоокът | Време е за баня: още няколко грешки, които начинаещите стопани на домашни любимци допускат при къпането им

Време е за баня: още няколко грешки, които начинаещите стопани на домашни любимци допускат при къпането им

Аз детето | 2019-08-20

Време е за баня: още няколко грешки, които начинаещите стопани на домашни любимци допускат при къпането им

За повечето от нас взимането на душ или вана обикновено е успокояващо действие. А пък за децата често се превръща в забавна игра. За водата, шампоана и пяната домашните ни любимци обаче имат съвсем друго мнение. Между водата, шума, търкането и странните необикновени усещания, които това им доставя понякога не е чудно, че щом чуят пускането на водата котките, а често и кучетата се скриват буквално в миша дупка. За тяхно съжаление обаче взимането на душ понякога е необходимо зло. Досегът с водата изчиства и запазва здравината на козината, намалява шансовете за инфекции и като цяло не цапа дома ви. Особено пък ако имате куче, което се завира във всяка кална локва навън, но за ваната не ще и да чуе, знаете за какво говорим. Но дори и да нямате – всеки вид домашен любимец се нуждае от хубаво къпане от време на време. И макар това да е стресиращо преживяване, не е нужно да го правите още по-лошо като допускате тези често срещани грешки от начинаещи стопани.

Грешна техника на ресане

Трябва да си решите кучето или котката преди и след вана. И при това ресането на козината трябва да става поне три пъти седмично, казва Джоселин Роблес – професионален фризьор на кучета и котки. Къпането може да бъде болезнено и неудобно, ако в козината на вашия домашен любимец има възли или оплитания. Редовното сресване не само ще запази „палтото“ на вашия домашен любимец по-блестящо, но и ще го направи по-чисто между баните.

Сушенето не е лесен процес

Пригответе кърпи преди да изкъпете домашния си любимец, особено ако става въпрос за куче. Изобщо не се надявайте, че след като приключите с къпането кучето ще стои и ще чака спокойно кърпата. Ако не сте я приготвили предварително – ще имате мокро куче спринтиращо из целия ви дом и капещо вода навсякъде. При това сложете и няколко кърпи на пода, защото знаете – кучетата обичат да тръскат козината си. За всички други видове домашни любимци запомнете следното: просто постелете кърпи в банята и ги оставете сами да стъпят и да ги подушат, особено пък ако имате котка. Не бързайте да я завивате – те са много подозрителни, затова изчакайте малко. След като котката е готова за кърпа, увийте я леко и притискайте леко козината, за да попиете колкото се може повече вода. Забравете обаче за всякакви сешоари, които самите вие използвате – те са страшни за животните. Вярно че във фризьорските салони сушат любимците, но това са хора с опит с животните, освен това техните сешоари са специални. Най-добре ще е просто да попиете леко козината, колкото да не капе вода и да оставите да изсъхне от само себе си. Ако животинчето иска или пък трепери леко, просто го увийте със суха кърпа, оставете го някъде и не го дръжте на течение. И всичко ще се получи.

Твърде честото къпане не е добро

Кучетата и особено котките сами се грижат за чистотата си, така че вероятно не е нужно да си къпете домашния любимец повече от веднъж месечно, казва Роблес. Твърде много бани могат действително да отстранят естествените масла в козината на вашия домашен любимец и да предизвикат дразнене на кожата. Говорете с вашия ветеринарен лекар, за да определите най-добрия график за подстригване и най-добрия тип шампоан за породата и нивото на активност на вашия домашен любимец.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град