новини детски

Начало | новини детски | Време е да почетем книги в Международния ден на детската книга

Време е да почетем книги в Международния ден на детската книга

Аз детето | 2020-04-02

Време е да почетем книги в Международния ден на детската книга

Знаете ли, че и детските книги имат свой специален ден и празник? Той е точно днес, на 2-ри април. Този ден се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициатива и решение на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY).
Но датата 2-ри април не е избрана случайно – на тази дата е и рожденият ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 – 1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. Според този тъй чудесен писател „Няма по-хубави приказки от онези, които самият живот създава.“ Световният ден на детската книга е празник от по-особено значение. Неслучайно той се празнува отделно от Международния ден на книгата.

Ролята на книгата в детските и юношеските години има специален смисъл и значение. Тя развива ума и въображението на децата по един уникален и увлекателен начин – така, както нищо друго не може да ги развие. Тя обогатява детските мисли, свят и фантазия. Именно тя, чрез своите интересни истории, помага на децата в много етапи от тяхното израстване и осъзнаване и ги учи по неповторим начин на нещата от живота, помага им да навлязат в него, да бъдат толерантни към другите, да осъзнаят разликата между добро и зло, да се самоопределят в обществото, да мечтаят и да пожелават, да се осмеляват и да търсят, да искат и да дават.
Детската книга е онова съкровище, което грабва децата и ги откъсва от този свят, давайки възможност на въображението и мечтите им да се развихрят до безгранични предели. Тя е онази магическа кутия, от която излизат невиждани светове, случки, същества и предмети. Тя е онова богатство, онзи ресурс, който никога не остарява и не свършва и винаги може да бъде използван отново и отново.

Днес Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят. Над 50 години този празник вдъхва у децата любов към четенето и обръща вниманието на обществеността върху важността на детската книга и литературата за деца.

Нашата идея как можете вие подобаващо да отбележите този ден е проста – прочетете любимата си книжка и ако не сте го направили, добавете я в читателския си дневник. А защо да не прочетете и любимата книжка на по-малкото си братче или сестричка?

Снимка: sxc.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град