За родители

Начало | За родители | Внимание: грипът настъпва, боледуват най-вече децата

Внимание: грипът настъпва, боледуват най-вече децата

Аз детето | 2020-01-10

Внимание: грипът настъпва, боледуват най-вече децата

Грипът протича сериозно вече в пет български града. Според проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, вирусите са разнообразни и атакуват все повече възрастови групи. Освен в София и Бургас, където бяха засечени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за болнично лечение и в Русе, Сливен и Смолян. При последните потвърдени случаи става въпрос за вирус, разновидност на щама „Канзас“.

В столицата грип с тежко протичане е потвърден при деца на 2, 6, 7 и 8 години, които се лекуват в инфекциозна и в университетска болница. В Бургас с грип е 10-месечно момиченце и 31-годишна жена. В болницата в Русе са постъпили проби от пациенти на 8 и 36 години, които са потвърдили вируса на инфлуенца. В Сливен е регистриран случай на дете на 3 години, а в Смолян тежко карат грип 7-годишно момче, 37-годишна жена и мъж на 51 години.

В националната референтна лаборатория по грип са потвърдени случаи на пациенти с двата вида вируси от А тип – пандемичния H1N1, известен като свински грип, и H3N2, както и в случаи на грип от В тип, от „Виктория“.

„При по-тежки случаи вирусите засягат централната нервна система – менингити или енцефалити, причинени от грипния вирус“, разкрива проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. В момента разпространен е друг вирус. „респираторен синцитиален вирус, който е най-опасен за недоносените бебета, малките деца и възрастните“, обяснява Кантарджиев. За разлика от настинките – грипът е с рязко начало и по-тежки симптоми.

Проф. Кантарджиев напомни да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, да се стои на поне 2 м от хора с болен вид, често да се мият ръцете, често да се проветряват офисите, да не се пипа човек по лицето и особено около устата, носа и очите, да се обръща внимание на балансираното хранене и при възможност човек да се движи на чист въздух поне половин час на ден.

Прочетете и още няколко полезни съвета:
Ежедневни неща, които често забравяме да правим, но те ще ни предпазят от грип
5 вкусни напитки за деца, които повишават имунитета и подпомагат по-бързото оздравяване от грип
За да се отървете от всички вируси и болести мийте ръцете си ето така
Вкусно лекарство: млечен коктейл, който ще ви избави от кашлицата по-бързо



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град