зоокът

Начало | зоокът | Вижте какво става в гнездото на единствената двойка бели щъркели в село Ярлово

Вижте какво става в гнездото на единствената двойка бели щъркели в село Ярлово

Аз детето | 2018-04-11

Вижте какво става в гнездото на  единствената двойка бели щъркели в село Ярлово

Как протича денят на едно щъркелово семейство можем да следим всяка секунда от телефона, таблета или компютъра у дома, защото и тази година с камера можем да наблюдаваме единствената двойка щъркели в село Ярлово, Самоковско, благодарение на Българско дружество за защита на птиците.

След неочаквано студените и снежни пролетни дни в края на март любимите на всички бели щъркели се завърнаха по гнездата си. Така направи и единствената двойка в село Ярлово, мъжкият от която е известен като Ростислав. Веднага след като заеха гнездото си беше възстановено видеонаблюдението му. Влизайки на официалния канал на Българското дружество за защита на птиците в YouTuBe – БДЗП Live stream ставате част от ежедневието на двата бели щъркела. Камерата работи 24 часа в денонощието и от живота на младото семейство няма да остане нищо скрито за вас.

Какво знаем и видяхме досега? Ростислав отново е със старата си избраница. Миналото лято те заедно успяха да отгледат едно малко. Това се случи след като Ростислав изостави щъркелката Снежи в съседното гнездо, когато тя вече беше снесла яйца. Всички следихме сложните взаимоотношения между трите щъркела, намиращи се в един и същи двор и заемащи две съседни гнезда. Ростислав и другарката му вече се редуват в семейното гнездо, като вечер по-често само единият от двата щъркела нощува в него. Станахме свидетели на красиви извивания на врата и силни тракания с клюн. Надяваме се това брачно поведение да доведе до по-добър от миналогодишния резултат и щъркелите да отгледат повече от едно малко.

Снежи също се прибра в своето гнездо, но отново без партньор. Остава да проследим през тази пролет и идващото лято как ще се развият отношенията между трите щъркела в село Ярлово.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град