важните неща

Начало | важните неща | Важните неща за слънцезащитните продукти и лятото, които всяко дете трябва да знае

Важните неща за слънцезащитните продукти и лятото, които всяко дете трябва да знае

Аз детето | 2020-07-20

Важните неща за слънцезащитните продукти и лятото, които всяко дете трябва да знае

Представете си, че сте на плажа или на близката детска площадка и понеже е лято, слънцето грее с топлите си и сияйни лъчи върху вас. Може би четете книга или просто си играете с приятели и не усещате, но този непрекъснат пек може и да ви се струва приятен, но често е и доста опасен за кожата. Почти всеки, който се е пекъл на слънце и волно или неволно е придобивал тен знае, че изгарянията от иначе примамливите слънчеви лъчи, освен опасни са и доста болезнени, а да не говорим, че са предпоставка и за доста други опасни заболявания, за които сега няма да ви разказваме и да ви разваляме ваканцията. За да не я развалите и вие, има просто решение – слънцезащитния крем или лосион. Вече има дори такива, които се пръскат, така че нямате извинение да не ги ползвате. Ето и още от нещата, които трябва да знаете за слънцето и лосионите.

Слънцезащитния крем е продукт, който се прилага на кожата, обикновено под формата на спрей или лосион. Той помага да се абсорбират и отразяват най-опасните ултравиолетови лъчи на слънцето и по този начин защитава кожата от слънчево изгаряне. Знаете ли, като се замислихме, този крем е доста невероятно изобретение и може спокойно да стане интересна тема за научен проект по химия, ако ви се наложи да правите такъв. Можете дори да си направите свой собствен слънцезащитен лосион у дома, но само като експеримент, за защита се доверете на професионалистите. Тази допълнителна защита от слънцето, както всеки добре знае, предотвратява изгарянията, а също така има и доста други ползи от нея. Много проучвания показват, че редовното използване на слънцезащитни продукти прави кожата по-мека и красива.

Важно е да се знае и как точно да се използват – например трябва добре да запомните, че само едно намазване на кожата за целия ден никак не е достатъчно. Обикновено продуктите трябва да се прилагат на всеки 30 минути, да се прочете на опаковката, а и да се знае, че не се нанасят веднага преди плуване, както и че това трябва да се направи веднага след излизането от водата. Да, в някои реклами ни уверяват, че продуктите на някоя си фирма не се измиват от водата, но предпазливостта, когато става въпрос за здравето, никога не е излишна. Също така знайте, че трябва щедро да намазвате зоните, които ще бъдат изложени най-много на слънце. На плажа например това са краката, ръцете, гърба, врата, носа и раменете.

Някои изследвания показват, че честото използване на слънцезащитен крем намалява витамин D. Витамин D помага на организма да абсорбира калция и е от решаващо значение за поддържането на здрави кости. И тук има дилема: излагането на слънце е основният начин по който организмът ни изработва витамин D – това ще чуете да казват някои възрастни. Знайте, че за витамина са напълно прави, за първото не сме сигурни. И все пак запомнете, не е нужно да стоите на слънце непрекъснато. Доказано е, че за около 30 минути два пъти седмично е достатъчно, че да се снабдите с този витамин. А ако имате много светла кожа, трябва дори по-малко време.

Сега може би си мислите, че е твърде рано да ви говорим за витамини и други подобни и сега мама се грижи за тази работа, но знайте, че здравето на кожата е важно за всяка възраст. Освен това колкото и да ви обича семейството ви и да се грижи за вас, никой не може да се погрижи по-добре от самите вие. Никога не е твърде рано да започнете да се учите как да се грижите за здравето си!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град