покани

Начало | покани | „Варненско лято за деца“ продължава и през декември с безплатен симфоничен концерт от Госпожа Виола

„Варненско лято за деца“ продължава и през декември с безплатен симфоничен концерт от Госпожа Виола

Аз детето | 2019-11-28

„Варненско лято за деца“ продължава и през декември с безплатен симфоничен концерт от Госпожа Виола

Пореден безплатен концерт за деца ще се проведе на 1 декември в зала 1 на Фестивалния комплекс, съобщават организаторите от Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2019 пред „Фокус“. Този път сред темите на концерта „Оркестърът и солистите“ са музикалната класика и фолклорът. Той отново е част от програмата „Варненско лято за деца“. „Кой може да бъде солист на симфоничния оркестър?“ С този въпрос ще излезе на сцената Госпожа Виола точно в 11 ч. Така ще започне цветният предколеден концерт „Оркестърът и солистите“, в който ще се изявят малките таланти от НУИ „Добри Христов“. Важен участник в спектакъла ще е отново симфоничният оркестър на училището, който развива уменията си в много посоки с ентусиазма на маестро Страцимир Павлов. Концертът ще е много специален за оркестъра, защото с него започва поредицата прояви, посветени на 75-годишния юбилей на училището.

„Подбрали сме различни композиции, в които малките солисти ще свирят на барабанчета, китари, акордеони и цигулки. Ще пеят звънливите гласчета на детския хор – и всичко под акомпанимента на големия симфоничен оркестър. На сцената ще излязат малките балерини и балетисти от НУИ „Добри Христов“ с техните изящни танци, ще има български танци“, посочи Румяна Петрова, известна като Госпожа Виола, която отново ще поведе зрителите в чудния свят на музиката, толкова емоционален и увлекателен и за децата, и за възрастните.

В програмата ще прозвучат популярни пиеси като „Музикален момент“ от Шуберт, „Любовен романс“ за китара от Гомес, „Ръченица“ на Петко Стайнов, „Пътуване с шейна“ от Лирой Андерсън и „Маршът на светците“. Публиката от „музикалните килимчета“ ще участва в музикалните игри заедно с Госпожа Виола и маестро Страцимир Павлов. Двамата са създатели на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ от програмата „Варненско лято за деца“ и от години буквално отглеждат едно ново поколение музикални ценители. За да разкажат музикалните приказки, те и колегите им от НУИ „Добри Христов“ правят транскрипции за отделните музикални номера, репетират усилено, създават букет от малки концертни фрагменти в духа на високите критерии в изкуството.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град