любопитно

Начало | любопитно | В Международния ден на книгата и авторското право – забавни книжки, които се четат само за един час

В Международния ден на книгата и авторското право – забавни книжки, които се четат само за един час

Аз детето | 2020-04-23

В Международния ден на книгата и авторското право – забавни книжки, които се четат само за един час

През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право. Надяваме се знаете това, защото го повтаряме всяка година! Датата е избрана неслучайно. На 23 април са се родили и/или починали големи писатели като Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. Вероятно идеята за отбелязването на подобен празник е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април да се подарява книга. Целта на Международния ден на книгата – наред с инициативи като буккросинг, „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Походът на книгите“, изграждането на къщички за книги, създаването на онлайн медии и много други – е да насърчи четенето и книгоиздаването.

За нас обаче е най-важно вие да разберете колко ценни и интересни са книгите, затова днес ще ви предложим най-интересния и най-подходящия начин по който да почетете днешния ден. Естествено като прочетете книга и за да нямаме извинения като ама то е понеделник, ама то нямам време ви предлагаме няколко забавни, интересни и поучителни книжки, които се четат за не повече от един час, но пък носят истинска радост и удовлетворение от прочетеното. Гарантираме го! Така че опитайте, идеални са за преди лягане дори!

Някоя от книжките за Петсън и Финдъс от Свен Нордквист

Вземете която и да е от книжките на тези симпатяги. Няма как да не ви хареса още с разлистването на първите страници. Още по-сигурно е пък, че няма да спрете да четете докато не стигнете до корицата на книгата и дори е възможно да искате и още истории за стареца и неговия невероятен котарак. Оказва се, че Петсън и Финдъс могат да разговарят един с друг – това е само началото на едно изпълнено с пакости, чудесно и неразделно приятелство. Малкият пакостник внася в живота на Петсън така желаните топлина, радост и веселие. И... оттук нататък спокойният живот на фермера вече никога не е същият. Може би затова всъщност децата толкова много обичат историите за Петсън и Финдъс – защото това са не само весели истории за едно коте и едно старче, а за истинското приятелство и обичта. Истории, които ще ви донесат приятни емоции, веднага ще ви сложат „розовите очила“ дори и да не ги искате!

„Весели истории за малки и големи“ от Нина Белова

Весели истории за птички, зайчета и катерички, котенца и кученца, за мечета, лисичета, прасенца и други животинки. Кажете кое дете не би харесало такива, защото ние не познаваме такова! Тези историйки са кратички и се четат бързо, но носят наслада, която най-дългата, но скучна книга не би могла. Включете се и вие в приключенията на животинчетата в планината, сред горски треви и цветя, в езерото и в горското училище. В книгата се разказва за приятелство, за обич и взаимопомощ. Тя е предназначена както да развлича, така и да възпитава в дух на хуманност, на оптимизъм и толерантност.

„Приказки по телефона“ от Джани Родари

Кой не е чувал за прочутите приказки на Джани Родари? Дори и да сте ги чели си струва пак да ги прочетете, защото гарантираме ви, че всеки път ще откривате нещо ново, което не сте забелязали преди. За тези от вас пък, които все още не са се докоснали до чутовните истории на писателя нека кажем само, че ви очакват приказките на счетоводителя Бианки за невероятните пътешествия на Джованино Денгуба, за приключенията на малката палавница Алиса, за носа, който един ден не издържал и избягал. Затворете очи и ще полетите заедно с онзи добър господин на въртележката в Чезенатико. А защо да не похапнете от двореца от сладолед?... Опитайте. Нужно е само желание и въображение, за да превърнете нашия мъничък свят – добър и лош, забавен и скучен, весел и тъжен – в една приказка без край.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град