География

Начало | География | Уитиър – градчето, което е просто един блок

Уитиър – градчето, което е просто един блок

Аз детето | 2018-11-16

Уитиър – градчето, което е просто един блок

Колко голям е градът в който живеете? Може би не можете да кажете точно, защото живеете в голям град като София, Пловдив, Варна или Велико Търново? Или пък знаете съвсем точно, защото сте от Мелник, Китен... Или пък дори се познавате с почти всички, защото сте от някое малко, но пък красиво и китно селце? Откъдето и да сте, не се съмняваме, че обичате родното си място и го смятате за най-красивото на света, защото то си е точно такова! Всяко място си има своята красота!

Дори и ако цялото ви населено място се побираше в един блок! Това е невъзможно си мислите сега! Дори и да има 10 души население няма как цяло село да е просто един... блок! Преди обаче да продължавате да твърдите, че подобно нещо е напълно невъзможно, прочетете това, което имаме да ви кажем! Такова място съществува, нарича се Уитиър и се намира в Аляска! Цялото население на малкия град Уитиър в Аляска, което е общо около 200 души, живее в една-единствена сграда. На всички жители на градчето почти никога не им се налага да излизат извън сградата, просто защото в 14-етажното жилище има всичко. Представяте ли си? На нас ни звучи точно като история от една научнофантастична книга, която прочетохме наскоро! Май вече знаем откъде авторът е взел идеята за нея!

Още по-интересното е, че сградата е била построена от американската армия след Втората световна война и началото на Студената война. Смятало се, че това е доста стратегическо и труднодостъпно място – идеално за разполагане на армия. Доста е близо до Русия и освен това е недостъпно заради високите планини и суров климат. Но само седем години след завършването на войната военните осъзнават, че Уитиър вече не им трябва. Така сградата бързо бива изоставена и остава ярко, кухо напомняне за военното минало на града. Или поне остава така до 60-те години на XX век, когато в местността се населват цивилни. Главната цел на сградата е да се избегне сблъсък с екстремните и сурови метеорологични условия навън. Затова огромният панелен блок има буквално всичко нужно за нормалното оцеляване на едно общество. В това число поща, полицейски участък, пералня, магазин за хранителни стоки, здравна клиника, а дори и видеотека. В сградата се намира и кабинетът на кмета, църква в мазето и хотел на последните два етажа. Училището е извън сградата, но е свързано с нея с подземен тунел, така че децата също да избегнат досег с външния свят.

В Аляска падат около 250 сантиметра сняг годишно, а вятърът духа със скорост 60 метра в секунда. Единственият начин да стигнете до отдалечения град по суша е чрез еднопосочен тунел, който сменя посоките си периодично и се затваря всяка вечер в 10:30 часа. През лятото хиляди туристи слизат в Уитиър от круизните си кораби, за да видят уникалната сграда-град!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град