любопитно

Начало | любопитно | Трябва ли ти лава, за да направиш лава лампа?

Трябва ли ти лава, за да направиш лава лампа?

Аз детето | 2019-11-18

Имате ли лава лампа у дома? Ако не, вероятно сте виждали такава в къщата на приятел, в някой магазин или във филм. Хайде де, помислете... няма вече човек, който да не е виждал лава лампа. Дядо ви може и да не знае какво е Brawl Stars или пък AFK, но със сигурност може подробно да ви обясни за лава лампата. Всички ги харесват, защото има нещо омагьосващо в това да гледате как малките и по-големи плътни балончета плуват наоколо в тази цветна течност. Тези супер готини лампи са били известни с далеч по-дълго и скучно име – „лампи с течност в движение“. Първата под това дълго име е създадена в Англия през 1963 г. от Едуард Крейвън-Уокър, макар че той наричал творението си просто „астро“. Американските предприемачи Адолф Вертеймер и Уилям М. Рубинщайн донесли творението на Едуард в САЩ, а по-късно и в Европа три години след създаването на първата лампа. Тяхната „Lava Manufacturing Corporation“ в Чикаго започнала масово производство и сменила името на лава лампа.

Знаем обаче, че историята на лава лампите няма да ви е така интересна! Дошли сте тук, за да разберете дали наистина има лава в тези осветителни тела, нали? Все пак защо иначе ще се наричат така! Дано не ви разочароваме като ви кажем, че вътре в тях няма лава – това би било най-малкото много опасно! Вместо това се поставя специален вид восък, което също си е много впечатляващо като се има предвид колко много прилича той на истинска лава! Но как този восък има такъв ефект и успява да не се разтопи като обикновения по свещите – ето това също е доста интересно!

Всъщност лава лампите използват основни научни принципи! Когато поставите превключвателя на „включено“, крушката започва да се нагрява. Докато това се случва, специалният восък вътре в лампата се разширява. В крайна сметка той става на течност малко по-гъста от останалата цветна вода в лампата. Тогава восъкът се разтяга и издига. По пътя се разпада на по-малки балончета. Когато стигне до върха на лампата отново се охлажда, тъй като е по-далеч от крушката. Като изстине, потъва обратно към дъното. След това процесът се повтаря.

Науката зад лава лампите както виждате е проста, но правенето им не е. Восъкът и водата са съставени от специални съставки, които и до днес се пазят в тайна от 5-те фирми, които официално имат правото да произвеждат лава лампи. Разбира се, „лавата“ в лампите не е истинска. Но това не ги прави по-малко забавни за гледане! Искате ли лава лампа в стаята си? Мислите ли, че бихте могли да направите своя собствена?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град