забавна наука

Начало | забавна наука | Теорията на всичко – знаете ли какво представлява тя?

Теорията на всичко – знаете ли какво представлява тя?

Аз детето | 2018-04-16

Теорията на всичко – знаете ли какво представлява тя?

От какво е направена Вселената? Това е въпросът на всички въпроси. Него са си задавали учени от самото начало на времето. Благодарение на тях и на този въпрос вече знаем доста неща за света около нас, за това от какво са направени „нещата“. Например за нас е елементарно да кажем, че материята е съставена от атоми, а пък те от своя страна са съставени от електрони, протони и неутрони. В миналите векове обаче за хората това е било нещо, което не биха и подозирали. Знаете ли обаче, че учените все още се питат различни неща за света и знаят, че тяхната работа далеч не е приключила. Наясно са, че има още какво да откриват. Така знаят, че протоните и неутроните са съставени от още по-малки частици наречени кварки. Чудим се докъде ли ще стигне това, колко още частици са съставени от други частици...

Всъщност можем да ви кажем още сега – открити са още 12 основни елемента, които изграждат целия свят около нас: лептони, адрони, топкварк и още много други, чийто имена смятаме, че нито ние, нито вие можете да запомните точно сега. Въпреки това, те са много важни, защото определят четирите фундаментални сили на вселената: гравитация, електромагнетизъм, силно ядрено и слабо ядрено взаимодействие. Досега учените са успели да използват стандартен модел, за да опишат с голяма точност всяка от тези сили и частиците, които помагат на тези сили, с едно основно изключение: гравитацията.

Гравитацията е най-известната и позната на всички ни сила и лесно можем да наблюдаваме нейния ефект, въпреки това учените все още не могат да я изучат на ниско ниво и да разберат как точно работи тя. Но имат надежда, че ще преборят това, ще „изкачат и тази планина“, както често обичат да казват! През последните няколко десетилетия теоретичните физици разработват нова теория – квантова теория за гравитацията: теорията на струните. Тя дори има потенциала да предостави единно и последователно – и може би пълно – описание на основната структура на цялата вселена. Ето защо някои учени я наричат и „теорията на всичко“.

Въпреки че теорията на струните може да бъде умопомрачаваща в своята сложност и напреднала математика, нейната основна идея е, че всички различни основни частици във вселената са различни прояви на един основен обект: струна. Това означава, че електронът и протонът всъщност са едно и също нещо и се различават съвсем малко в структурата си и затова за нас са съвсем различни частици. Звучи логично, не мислите ли? Една от интересните части на струнната теория е, че учените смятат, че тя предполага съществуването на 10 или 11 измерения. Към днешна дата познаваме само четири измерения: дължина, ширина, плюс време. Какво биха били тези други седем измерения? Никой не знае.

Към днешна дата струнната теория е все още чисто умозрителна. Все още не е измислен начин тя да бъде тествана експериментално. Това означава, че за момента всеки, който работи по нея просто седи пред една бяла дъска и пише много сложни изчисления и това е всичко. Това се надяваме да се промени през следващите години, тъй като учените продължават да изследват струнната теория и вълнуващата надежда, която осигурява пълна, унифицирана теория за всичко.

Снимки: pexels.com и Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град