Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Чудни компютърни факти

Чудни компютърни факти

Аз детето | 2017-05-30

Наскоро с нашия екип попаднахме на една много интересна статия в интернет. В нея се разказа как една банка е глобила за неизпълнение на задълженията си... компютър! Оказва се, че едно семейство, което е изплатило дълга си към въпросната банка, продължава да получава уведомление за дълг по телефона и електронната поща. Оказва се, че причината за това е някаква повреда на компютъра. След като това било открито е решено да не се глобяват служителите на банката, а електронната машина. Шефът на банката иззел от нея 50 MB от постоянната ѝ електронна памет . Интересно е дали компютърът е разбрал защо е наказан... :-)

Тогава се замислихме затова, че компютрите май имат свой собствен живот и решихме да разберем още неща за него. Потърсихме и научихме от приятели интересни факти за тях и за интернет като цяло. След това решихме да ги представим и на вас, защото някои от тях са интересни и много чудновати.

ФАКТ 1. Пчелите са по-умни от компютрите



Някои изследователи и учени са доказали, че пчелите избират по-подходящ и удобен начин, за да достигнат до цвете много по-бързо, отколкото компютри определят най-краткия път до дадена точка. Хммм ... наистина ли тези летящи производители на мед са толкова умни?

ФАКТ 2. Принтерът има свой собствен стил!

УаУ! Не бих си и помислила за такова нещо, но се оказва, че почти всеки модерен принтер оставя върху листа хартия своя сериен номер, датата и времето на отпечатване кодирани, така че те не са видими с невъоръжено око.

ФАКТ 3. Първият програмист в света, всъщност е програмистка


Нейното име е Ада Лъвлайс. Тя е англичанка. Живяла е през 19-ти век и е програмирала плана на операциите за някои машини, подобни на съвременните компютри. Чудя се защо сега рядко се виждат момичета сред програмистите?


ФАКТ 4 GOOGLE – това име е чиста случайност


Знаете ли, че търсачката Google всъщност е трябвало да се казва Googol. Ето как е започнало всичко. Когато създателите на търсачката Google, са измисляли името ѝ, те са избрали то да е Googol (гугъл). Това е така, защото така е наречено число състоящо се от единица и сто нули, което е приблизителният брой на атомите във Видимата вселена, изчислен от един човек преди няколко десетилетия. А както знаете, компютрите работят само с 1 и 0. Но при писане на думата един от създателите направил грешка и тя станала Google (Google), което не означава нищо. Но сега това е една от най-популярните търсачки. На това му викам аз успешна случайност!

Кои от тези факти за компютрите и интернет ви бяха най-интересни? И сещате ли се и за още, които бихме могли да добавим в списъка? Би било интересно да го прочета и ви очаквам в коментарите!

Снимки: freeimages.com и logocollect.com



Коментари
2 коментара

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 01.06.2017

Страхотно!

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 03.06.2017

Що не ми публикувате коментара?

От редакцията: Здравей, под тази статия вече е публикуван. ;-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град