интересно

Начало | интересно | Светът на Хари Потър става все по-реален – учени проектираха мантия невидимка

Светът на Хари Потър става все по-реален – учени проектираха мантия невидимка

Аз детето | 2017-11-20

Светът на Хари Потър става все по-реален – учени проектираха мантия невидимка

Толкова много пъти сме си мечтали да имаме магическите джунджурии, които имат Хари, Рон, Хърмаяни и всички останали ученици от Хогуортс. Топки, които ти напомнят ако забравиш нещо, шоколадови жаби, които оживяват, движещи се снимки, пудра, която може да те пренесе от едно място на друго за секунди и какво ли още не. Да не говорим пък за мантията невидимка. Ох, тя ни е любимата. Ако я имахме можехме да избягваме контролните, когато не сме учили и в същото време да седим в училище по другите предмети, да гледаме телевизия до късно без да ни забележат. Най-вече тайно да се промъкваме до хладилника, за да си вземем още малко от онази торта, сладолед или пък вкусното пилешко с картофи. Толкова завиждахме на Хари и приятелите му, че могат да се промъкват навсякъде без никой да ги види. Така си мечтаехме дори и да знаехме, че няма как да стане реално. Каква обаче е изненадата ни, когато разбрахме, че в нашия прекрасен мъгълски свят това може и да стане реалност, защото имаме най-добрите магьосници в света – учените. Вижте как и защо точно сега!

Микрочастиците, които насекомите листни скакалци (Eurymeloides bicincta), изхвърлят при своето потене, не само отблъскват водата от крилата им, но и променят дължината на вълната на светлината. Това може да ги направи подходящи за работата на учените, които от много години се опитват да създадат невидими наметала.

Ключът към откриването на подобна материя е техника, която да успее да абсорбира светлината по начин, който скрива видим обект. А именно такава техника използва листният скакалец, за да избегне хищниците, е открило ново изследване. Учени от държавния университет в Пенсилвания са открили синтетичен материал, който имитира микрочастиците на листния скакалец. Те използват нанодупки, които успяват да абсорбират светлината от всякакви посоки по протежението на широк спектър от честоти.

Материалът ни дава и по-добра идея защо микрочастиците на листния скакалец са толкова ефективни при скриването му от врагове. Според учените материалът има сериозен потенциал да скрие на практика всичко, което бъде покрито с него.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град