Космос

Начало | Космос | Скучаят ли космонавтите, когато са на мисия?

Скучаят ли космонавтите, когато са на мисия?

Мирела Любенова | 2017-06-05

Скучаят ли космонавтите, когато са на мисия?

Кое е най-забавното, вълнуващо и приключенско нещо за което можеш да се сетиш? Какво ще кажеш за пътуване в космоса? Колко ли готино би било да видиш как изглежда планетата Земя от Международната космическа станция? Да бъдеш космонавт и да изследваш планетите и звездите или дори просто да се носиш в орбита около Земята със сигурност е на челните места в класацията ви за най-готините неща, които човек може да прави. Сега обаче ще ви изненадаме! Колкото и вълнуващо да изглежда, един от основните проблеми с които космонавтите се сблъскват на дългите си мисии е пълната противоположност на приключенията: скуката! Ако сте очаровани от звездите, планетите, черните дупки и всички други чудеса на Космоса, сигурно сега се чудите как така ще им е скучно пък на тези. Помислете обаче, ако го направите ще разберете, че в един момент е възможно да се отегчите и от най-хубавото нещо на света.

Например, някога сте искали нещо много интересно и хубаво от електронните джаджи за Коледа? Може би отчаяно сте искали конзола за видеоигри. Вярвали сте, че това ще бъде най-великият подарък за всички времена. След като я получите като подарък, тя дори надхвърля очакванията ви и играете с нея през ден и нощ в продължение на няколко дни. Няколко месеца по-късно обаче вие играете на конзолата само понякога и не ви е чак толкова интересно. Накрая се отегчавате и вече въобще не ви е интересна.

Сега си представете, че сте в Космоса, прекарвайки шест месеца на Международната космическа станция. Пътуването ще бъде много вълнуващо. Първите няколко дни и дори седмици ще бъдат изпълнени с всякакви нови преживявания. Рано или късно все пак ще се отегчите, прекарвайки цялото си време на едно и също място, ядейки същите храни и вършейки същите неща отново и отново – всичко това без вашите приятели и семейство. Скуката в Космоса е още по-голям проблем за учените, които се опитват да планират пилотирани мисии до Марс и други места далеч от Земята. Можете ли да си представите, че сте прекарали няколко години, просто в пътуване, за да стигнете до друга планета? Ако някога сте попитали: „Кога ще стигнем?“ при три или четиричасово пътуване, тогава можете да си представите колко скучно може да се почувствате, ако отговорът на въпроса ви е „Само още около две години!“

Има много начини, по които космонавтите се борят с отегчението. Първо, те работят – много! Прекарват много време в провеждане на научни експерименти и правене на наблюдения. Цялата работа обаче не е никаква игра и не е хич забавна, затова учените получават свободно време всеки ден и особено през почивните дни. Чудите ли се какво правят в това свободно време, след като са затворени в една станция и няма как да отидат в парка или на кино? Въпреки че точно тези варианти не съществуват пред тях, те могат да правят много неща, които и ние. Те могат да говорят с приятели и членове на семейството си по интернет. Те могат да четат книги, да слушат музика, да гледат филми или да играят карти. Понякога просто искат да гледат през илюминатора и да наблюдават Земята от друг ъгъл, космически ъгъл.

Сега сигурно ще си кажете и какво от това, на всеки му е скучно, защо да е такъв голям въпрос. Космонавтите са натоварени със сериозни задачи и трябва да останат напълно здрави по време на космическите си мисии. Учените са установили, че отегчението може да стане нещо повече от психологически проблем. Продължителната скука може да убие апетита им, а това може да доведе до недохранване и други здравословни проблеми. За да се противодейства както на скуката, така и на недохранването, НАСА започна да дава на космонавтите разнообразие от подправки, заедно с възможността да готвят някои от ястията си сами. Прави се всичко възможно космонавтите да се чувстват почти като у дома.

Вижте и още интересни неща за живота в Космоса:
Защо космонавтите носят космически костюми?
Питали ли сте се какво е необходимо, за да станете космонавт?
Как живеят космонавтите?
С какво се хранят космонавтите?
Кой е първият човек отишъл в космоса?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град