Инициативи

Начало | Инициативи | Шарен детски карнавал на биоразнообразието ще се проведе в София

Шарен детски карнавал на биоразнообразието ще се проведе в София

Аз детето | 2015-05-11

Шарен детски карнавал на биоразнообразието ще се проведе в София

Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Българска асоциация алтернативен туризъм организира шарен празник за децата на София по случай 22 май, международния ден на биоразнообразието. Очакваме ви с вашите костюми на животни и растения от китните поля, гори, реки и морски дълбини на България пред Паметника на съветската армия на 22 май (петък). Начало: 17.00 часа (до тогава децата трябва да са облечени и готови).

Добре дошли са децата от софийските детски градини, началните училищни класове, еко клубове към читалища и родителски кооперативи. Разбира се,  празникът е отворен и за отделни семейства, които са решили да се включат, но големите групи е важно да се регистрират, за да може организаторите да направят така че да има достатъчно време за представяне на всички.

Специално жури ще връчи награди за най-ефектен костюм на диво растение или животно, срещащо се в България, за „най-зелен” костюм, за най-ефектно и артистично дефилиране и др. За победителите и за всички участници ще има награди, осигурени от организаторите и изложителите в рамките на „Зелени дни“.
Надяваме се този празник на децата и природата в София да предизвика интереса на малки и големи за запознаване с различните обитатели – растения, земноводни, бозайници, птици, насекоми в България. Вярваме, че изграждането на самосъзнание и отговорност на опазването на околната среда започва от най-ранна възраст – най-добре чрез игра, в която са ангажирани родители, възпитатели и приятелския кръг. Всички заедно, търсейки вдъхновение сред природата, в сайтове или енциклопедии, ще обсъждат, избират и изработят заедно карнавалните костюми. Така с общи усилия Карнавалът да се превърне в един чудесен празник за софийските деца, на който освен да се забавляват, ще научат и нещо повече за българската природа, за заобикалящата ни среда и за това как да ги опазим.

Предвидени са и игри с публиката, свързани с българската природа, със зеления начин на живот, с ползата от рециклиране на отпадъците и др.

Допълтнителна инфорамиця:
Категории за участие в КАРНАВАЛА:
Индивидуално участие
• награда на журито за най-ефектен костюм на диво растение или животно, срещащо се в България. Животни от други страни, континенти или епохи (слонове, тигри, динозаври и др.) ще бъдат допуснати до дефилиране, но няма да участват в конкурса.
• награда за най-оригинален „зелен” костюм – от рециклирани или употребявани материали, еко-материали и др.
• награда за най-ефектно и артистично дефилиране (имитиране на животно/ растение и др.)
• награда на публиката за най-добър костюм
Групово участие:
• групова награда за общ тематичен костюм – примерно стадо от един вид диви животни (диви кози, вълци, жаби и др.), семейство от един вид, ято птици, и т.н.
Дефилирането ще продължи до 18.00 часа, а награждаването ще бъде в 18.30 часа.

За участие трябва да изпратите:

  • име на детската градина, училището, клуба към читалище или родителския кооператив
  • брой участници
  • с какво ще се включите в карнавала
  • име и телефон за обратна връзка

Организаторите очакват Вашата заявка до 15 май 2015 г. на посочените по-долу телефон или електронна поща.
След събиране на заявките ще бъде направен график за представянето, който ще бъде публикуван предварително в интернет сайтовете на Зелените дни, [http://bbf.biodiversity.bg/], Българска фондация Биоразнообразие и сайт по проект „За Балкaна и хората“.

За записване и повече информация:
Йорданка Динева, Българска фондация Биоразнообразие, 0896 79 89 02, jordanka.dineva@biodiversity.bg
Радостина Ценова, Българска фондация Биоразнообразие, 0896 79 89 08, radostina.tzenova@biodiversity.bg

КАРНАВАЛЪТ се организира в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град