важните неща

Начало | важните неща | С купища забавления за деца и бащи „Седмица на бащата“ превзема цяла България

С купища забавления за деца и бащи „Седмица на бащата“ превзема цяла България

Аз детето | 2019-11-11

С купища забавления за деца и бащи „Седмица на бащата“ превзема цяла България

„Истинският мъж не обича да говори празни приказки“ – под това мото между 11 и 17 ноември в цяла България ще се проведе Седмица на бащата. Инициативата се организира за шеста поредна година. Събитието повдига темата за осъзнатото бащинство и предлага десетки възможности децата и техните родители да прекарат заедно повече време. Традиционно в Седмицата на бащата се включват над 300 организации, свързани с детското отглеждане и образование: ясли и градини, училища, музеи и театри, центрове и програми. Тази година кампанията ще бъде забавна. Защото животът е много по-весел, когато споделяш книга със своето дете – неусетно вие ставате по-близки, говорите си и се смеете заедно. Акцентът на изданието тази година е свързан с четенето на приказки на децата. „Знаем, че четенето е едно от нещата, които изграждат специална връзка между родителите и децата“, каза Давид Кюранов от Асоциация „Родители“ и координатор на Националната кампания „Да бъдеш Баща“, пред Bulgaria ON AIR като допълни, че това е качествено време за тях.

От асоциация „Родители“ отправят послание за истинската връзка между децата и техните родители чрез четенето заедно. Да четеш заедно със своето дете му вдъхва самоувереност, помагайки му да се справи в трудни ситуации (дори и страшните истории помагат!), сближава те с него по неповторим начин (кой не помни приспиването с приказки?!) и започва големият разговор за ценностите и важните неща в живота.

  • Разбира се, дейностите не се ограничават само до четене – можете да направите всичко, което ви се струва подходящо за отбелязване на Седмицата на бащата. Ето още няколко конкретни идеи: Спортни или други състезания за бащи (дядовци, чичовци, батковци) и деца – футболен мач, състезания с велосипеди, рикши, дърпане на въже, игра на „Сляпа баба”, скачане в чувал, надбягване на един крак и др.
  • Дейности сред природата – излет, екскурзия, разходка в парка, пикник, велопоход.
  • Работилници с деца и бащи за изработване на полезни предмети – напр. къщички и хранилки за птици (актуално за зимния сезон), табелки с информация за населеното място, разкрасяване на квартала. Концерт с участие на деца и бащи, дядовци, вуйчовци, батковци и т.н.
  • Съвместна инициатива на бащи и деца/младежи, която да е от полза на местната общност – за засаждане на дръвчета, поправяне на пейки, катерушки, боядисване на огради, почистване на обществено място и др.
  • Вътрешни дискусии за ролята на бащата в живота на децата с участници мъже и жени, представители на клуба, центъра или медиатори. Организиране на дискусии, на които мъжете да обсъдят важни за тях теми, проблеми и предложения за по-активното им включване в живота на децата.
  • Участие на бащи в час на класа – в часа те могат да разкажат за своите професии (пожарникари, полицаи, лекари и др.), хоби или да поговорят с децата за важни неща от живота. Участие на бащи в конкретни часове – математика, спорт, труд и техника и др.
  • Организиране на конкурси за разкази, рисунки и есета на тема „Да бъдеш Баща” – в журито могат да бъдат бащи, деца или бащи и деца заедно.

„Седмица на бащата“ е инициатива на националната кампания за бащина грижа „Да бъдеш баща“, която под различни форми подкрепя мъжете да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град