новини детски

Начало | новини детски | С фигурки от Лего и в стил стоп-моушън анимация деца създадоха филм за хан Тервел

С фигурки от Лего и в стил стоп-моушън анимация деца създадоха филм за хан Тервел

Аз детето | 2021-04-12

С фигурки от Лего и в стил стоп-моушън анимация деца създадоха филм за хан Тервел

Продукцията е третата част от поредицата „Първо българско царство“ след „Хан Кубрат“ и „Хан Аспарух“, създадени с техниката стоп-моушън анимация, Лего фигурки, декори от пластилин и подръчни материали. Под ръководството на режисьора и художник Иван Николов, проектът стартира в началото на май 2019 г. В него се включва и учителят Милен Димитров, който заедно с група деца от заниманията по творческо писане, създават сюжета, следвайки и съдържанието в официално одобрените учебници.

Историята в „Хан Тервел“ ни среща с дете, ученик и внук на Професор Пънкчев (главния герой от „Хан Аспарух“). На „Младши“ му предстои важен изпит върху царуването на Хан Тервел, а той никак не обича да учи от учебника. Затова решава да използва машината на времето на дядо си, да се запознае направо с владетеля и да стане свидетел на най-знаковите събития от историята ни от тази епоха. Има забавен сблъсък между огромната разлика в епохите, но главният герой всъщност става приятел на владетеля и научава всичко, което му е необходимо чрез собственото си преживяване.

Филмът за „Хан Тервел“, заснет от децата от Общност за демократично образование ще има премиерна прожекция на 17 април от 11.00 часа в Дом на киното, София.

Двама учители и 21 деца на възраст 8-12 г. се включват в подготовката на филма. Общо са заснети 10 744 кадъра – снимани по 12 кадъра за всяка секунда от филма. За първи път в третата част участниците разполагат с бюджет за по-добро техническо осигуряване, благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. По думите на Иван Николов, нивото на заснемане на този филм е много по-високо, благодарение на новия софтуер. „С подобен се работи в професионалните студиа и се снимат някои от знаковите филми в стоп-моушън анимацията в днешно време – като „Кубо и пътят на самурая“. Благодарение на него можехме много бързо да елиминираме някои от грешките по време на работа.”, отбелязва той.

Филмът е подходящ както за родители, които да доведат децата си, така и за учители, които искат да разберат повече за това как могат да ангажират учениците си чрез подобни проекти. Заповядайте на премиерата, за да се запознаете и със създателите на филма.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град