игри в дома

Начало | игри в дома | Пясъчно приключение у дома

Пясъчно приключение у дома

Мирела Любенова | 2021-11-22

Пясъчно приключение у дома

Играта с пясък е най-забавното нещо, което можете да правите през лятото. Казваме ви го от дълъг, дълъг опит. Независимо дали говорим за безкрайния пясък на плажа или пък малко по-измеримия на детската площадка. С пясъка можеш да правиш абсолютно всичко: просто да го трупаш на големи купчинки, да правиш формички (нещо, което ние много обичаме дори и сега). Знаете ли, може и да не вярвате, но наистина когато ходим на плаж си носим скрити няколко формички: една на делфинче, една на мида и една на жаба. Издебваме когато няма много хора около нас, изкопаваме си малка дупка от която да вземем мокър пясък и започваме да правим. Случвало се е и да ни видят, но пък хубавото е, че повечето хора просто се усмихват, защото няма нищо лошо да запазиш детското в себе си по-дълго. Така че направете същото и вие. Играйте с пясъка колкото и до когато можете. Няма нищо по-хубаво от това. Правете формички, стройте замъци и им се радвайте. И нямате никакво извинение да не го направите. Вече дори и това, че сте си у дома не е, защото ние открихме интересна „рецепта“, с която да си направите истински мокър пясък. Всъщност даже и по-хубав от истинския, защото не се рони, не цапа и можете да го използвате отново и отново, колкото си поискате. Готови ли сте за едно пясъчно приключение?

За да си направите такъв специален пясък ще ви трябват

  • купа
  • лъжица
  • 1 чаена чаша брашно
  • ¼ чаена чаша сол
  • 1 пакетче лимонтузу
  • 1 супена лъжица олио
  • половин чаена чаша топла вода
  • 3 чаени чаши пясък – можете да си купите такъв дори от зоомагазина (ние направихме точно това, не беше никак скъп, но пък беше ситен и красив, да не говорим, че има и различни цветове)
  • 2 супени лъжици течен сапун

Това е всичко! А сега като истински магьосник, владеещ природните сили си го направете!

В купа сложете всички съставки без водата и пясъка и ги разбъркайте хубаво. След това изсипете и водата и бъркайте отново, докато се получи тесто. Ще стане готово, когато изглежда така!

Накрая към тестото прибавяте 2 супени лъжици течен сапун и разбира се пясък и продължавате да бъркате, докато се получи... разтеглив пясък, който прилича много на мокър и можете да го оформяте както искате. Това е, готови сте!

Играта може да започне веднага. Най-хубавото е, че ще издържи поне месец и не цапа – нито дома, нито ръцете ви. Сега вече можете да си изрязвате формички и да правите красиви замъци. А представяте ли си колко ще е забавно ако поканите и приятел на гости, за да се забавлявате заедно!

С пясък можете да правите и други забавни неща:
Сготви си забавление: кинетичен пясък по домашна рецепта
Плаващ пясък – експеримент за най-големите приключенци
Подводен пясъчен замък у дома



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 18.07.2017

Браво, страхотен пясък ще се получи! Ще бъде страхотно, ще опитам!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град