История

Начало | История | По вълните на музиката с Йохан Себастиан Бах

По вълните на музиката с Йохан Себастиан Бах

Аз детето | 2023-08-22

По вълните на музиката с Йохан Себастиан Бах

Свирите ли на някакъв музикален инструмент? Ако никога не сте опитвали ви препоръчваме да го направите, защото никога не се знае дали пък нямате наистина впечатляващ талант... Разбира се, ученето на музикален инструмент невинаги е лесно. Това може да отнеме много работа и упорита практика. С течение на времето обаче много хора се научават да свирят като истински майстори. Да звучи красиво и невероятно независимо дали става въпрос за китара, барабани, пиано или пък флейта. Има и такива хора, макар и рядко, които пък могат да се научат да свирят на няколко музикални инструмента. Говорейки за музика да кажем, че има и такива, които пък имат таланта да я пишат. Може и вие да сте един от тях и просто да не го знаете. Опитвали ли сте се някога да измислите мелодия? Това определено не е лесно, но пък е доста интересно.

За да ви го докажем, сега ще ви запознаем с историята на един от най-влиятелните композитори на всички времена. Създал е над 1000 мелодии, но неговият музикален гений е бил почти непризнат повече от век след смъртта му. За кого говорим? Няма за кого друг, освен за Йохан Себастиан Бах! Роден през 1685 г. в Германия, той идва от музикално семейство. Баща му го учи да свири на цигулка и клавесин. Когато е на 9 години, Бах отива да живее при по-големия си брат Йохан Кристоф Бах, който пък го учи да свири на пиано.

Няколко години след това младият Бах става пианист в различни църкви, а малко след това и да композира оригинални произведения за църковни служби или хорови изпълнения. За съжаление повечето от тях били изпълнявани само веднъж и край. Ето така един гений бил непризнат. Това обаче не спряло Бах. Той продължил да обича музиката! Така след епохата на Ренесанса до днес Бах се смята за един от най-великите композитори в света! Тези, които могат да му съперничат са само Вивалди и Хендел! Бах бил толкова завладян от музиката, че дори престоят в затвора не го отчаял и отказал от нея. При това той попаднал там съвсем не толкова справедливо. Просто работил за един херцог и когато искал да напусне работата той го пратил в затвора за един месец. През този период и както се разбира, защото имал свободно време, композиторът написва 46 музикални шедьоври, много от които се изпълняват и до днес.

Бах оставя колосално творческо наследство – повече от 1000 произведения в различни жанрове – над 230 църковни и светски кантати, 180 вокални творби (хорали и канони), пасиони, 48 прелюдии и фуги за пиано, 40 прелюдии и фуги за орган, меси, оратории, произведения за оркестър, инструментални концерти. През последните години от живота си композиторът е сляп, но продължава да твори като диктува нотите на своите близки, които ги записват. Последната му творба е Изкуството на фугата – цикъл, който съдържа 14 фуги и 4 канона, върху една тема, и обобщава огромните му познания в областта на полифонията. Оригинална и адаптирана музика на Йохан Себастиан Бах е използвана в музикалното озвучаване на над 850 филма и телевизионни продукции от 1931 г. насам. Фрагменти от бахова музика звучат във видео игрите „Тетрис“, „Джайръс“, „Супер Марио Брос“ и други, произведени от Нинтендо, а също така популярни откъси са адаптирани като тонове за звънене на мобилни телефони. В рок музиката, поп музиката, електронната музика, както и в други популярни музикални стилове от втората половина на 20 век и началото на 21 век също се среща влияние на творби на Бах.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град