Лаборатория

Начало | Лаборатория | Плаващ пясък – експеримент за най-големите приключенци

Плаващ пясък – експеримент за най-големите приключенци

Аз детето | 2023-08-07

Плаващ пясък – експеримент за най-големите приключенци

Пясъчните дюни покриват една пета от горещите пустини в света и често се движат безмилостно из района, поглъщайки всичко по пътя си.
Едни от най-елегантните релефни форми в света са пясъчните дюни с вълнообразни линии от остри като бръснач гребени и идеални пропорции. Те се образуват при натрупването на песъчинки. Подобно на магнит, малката купчинка привлича все повече частици поради промяната на скоростта на вятъра в тези участъци вследствие на преграда като разстояние или скупчени камъни или поради срещата на две въздушни течения. Когато вятърът отслабва, част от носените песъчинки падат на земята. Веднага щом образуват купчинка, тя се превръща в преграда за вятъра и привлича още песъчинки. Така дюните нарастват и могат да достигнат невероятни размери.

В Големия Западен Ерг в Алжир (част от Сахара), някои от тях са по-високи от небостъргача „Емпайър стейт билдинг“ в Ню Йорк. Една пета от горещите пустини в света са покрити с море от преливащи една в друга пясъчни дюни. Много от тези огромни пясъчни океани са неподвижни, като всяко тяхно движение е възпирано от смяната на посоката на вятъра. Други се движат бавно, но неконтролируемо, и поглъщат всичко по пътя си – отделни дървета, пътища, оазиси и дори цели села. Такива ние наричаме „плаващи пясъци“. Макар и толкова опасни, те са много интересни. За съжаление ако отидем да ги видим, рискуваме да стане нещо лошо, но пък сме и толкова любопитни. Така накрая открихме безопасен начин, с който едновременно ще се забавляваме и ще видим плаващи пясъци без дори да излизаме от вкъщи. Точно така – това ще стане с този интересен експеримент. А след като го опитате веднъж, можете дори да го покажете в училище.

Освен това за него ще ви трябват съвсем обикновени неща, които се намират във всеки дом. Ето и какво точно ще ви трябва:

  • 1 чаша царевично брашно
  • половин чаша вода
  • голям пластмасов контейнер
  • лъжица


А сега да експериментираме – толкова е просто:
Сложете брашното и водата в контейнера и ги бъркайте с лъжицата докато не се смесят и сместа не заприлича на пясък. След това я оставете да почине малко и общо взето това е всичко. След това можете да изпробвате вашия плаващ пясък, като поставите нещо върху него и гледате как потъва или пък поставите пръста си и усетите какво наистина е да си в плаващ пясък, но много по-безопасен.

Какво се случва?
Ако сте добавили подходящото количество вода към царевичното брашно и добре сте смесили двете вещества, зърната на брашното се смесват и могат да се плъзгат едно върху друго много лесно поради малкото количество вода, което се намира между тях.

Вижте още:
Направете си сами цветен лунен пясък



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град