интересно

Начало | интересно | Пет причини, които ще ви накарат да се възхищавате на водата

Пет причини, които ще ви накарат да се възхищавате на водата

Аз детето | 2018-05-03

Пет причини, които ще ви накарат да се възхищавате на водата

Водата е най-важното, което нашата планета притежава! Никой не може да оспори това! Тя е по-ценна от най-блестящото злато и от най-големия диамант на света. Освен че поддържа планетата ни жива, водата утолява жаждата ни (да, това си е нещо важно), забавно е да се играе с нея по каквито и да е начини. Сигурно е обаче, че никой от нас не се замисля често за тези факти. Това е така, защото водата е винаги около нас и я приемаме за даденост. Нещо, което го е имало и винаги ще го има. Днес смятаме да ви напомним колко невероятна е водата с няколко интересни причини, които ще ви накарат да се замислите защо тя е най-важната на нашата планета. Четете – интересно е!

1. Водата е навсякъде, дори и когато не я виждате

Можете ли да си представите, че повече от половината неща, които виждате около вас може и да изглеждат твърди, но всъщност съдържат много вода. Тук разбира се не говорим за стола или компютъра. Това се отнася най-вече за всички храни в магазина и в хладилника ви. Така например доматите съдържат 90 процента вода. Червените вкусни ябълки, сладкият ананас или апетитната царевица пък са 80 процента съставени от вода. Във вашето тяло пък има най-малко 60 процента вода.

2. Водата е доста силна

Нали си знаете, че водата не е само в течно състояние. Можете да я срещнете и под формата на лед или пара. Така например в действителност от пукнатини в земната кора излиза много пара. При това толкова силна, че се използва за създаването на електричество. Това екологично електричество е известно като геотермална енергия. Всъщност 30% от електроенергията в Исландия се генерира от геотермална енергия.

3. Вода отпреди милиарди години

Водната система на Земята е затворена система. Това означава, че водата преди милиарди години на Земята все още е същата и продължава да извършва цикли без да се намалява или увеличава. Представяте ли си, че водата, която пиете сега някога може да е пил и динозавър?

4. H2О някога може и да е била НЛО

Как водата се е появила на Земята? Много учени смятат, че е пристигнала от астероиди или комети преди милиарди години. Астероидите и кометите съдържат лед, така че тези, които се разбили на нашата планета са се стопили, когато са паднали тук и ето ти вода!

5. Водата е странна

Топлата вода замръзва по-бързо от студената вода. Топлата и студена вода също така произвеждат различни звуци, когато се изсипват в една и съща чаша. И водата невинаги се превръща в лед, дори след като температурата падне под тази на замръзване. Това ако не е странно...

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град