Космос

Начало | Космос | Първата от три години геомагнитна буря ще обхване Земята днес, но знаете ли какво е това?

Първата от три години геомагнитна буря ще обхване Земята днес, но знаете ли какво е това?

Аз детето | 2020-12-10

Първата от три години геомагнитна буря ще обхване Земята днес, но знаете ли какво е това?

Земята ще преживее днес първата си от няколко години насам мощна геомагнитна буря, предаде ТАСС. Първите облаци със слънчева плазма се очакват още утре сутринта, на 9 декември, окото 0:20-0:30 часа българско време. А основното изригване ще достигне до орбитата на нашата планета около 21-23 часа българско време на 10-ти декември. И това вълнува всички учени астрономи. Но знаете ли какво е геомагнитна буря? Всъщност ние обикновените хора няма как да я видим и едва ли можем да я усетим чак толкова, но пък тя си остава доста интересно космическо явление, за което е хубаво да знаем малко повече, така че защо не прочетете!

Геомагнитните бури са кратки смущения в магнитното поле и атмосферата на Земята (известни още като магнитосфера), причинени от изригване на радиация и множество заредени частици, излъчвани от Слънцето. Когато тази слънчева материя се сблъска с нашата планета с висока скорост, околното магнитно поле я отклонява към полюсите. Там материята взаимодейства с газове по-дълбоко в атмосферата, за да излъчва „завеси“ от светлина, известни като полярни сияния. Междувременно бързо движещите се заряди създават интензивно собствено магнитно поле, предизвиквайки друг набор от електрически токове на Земята дълбоко под повърхността. При силна слънчева активност тези токове могат да бъдат достатъчно силни, за да преодолеят цели електрически мрежи и да унищожат чувствителната електроника. Последните декласифицирани военноморски документи показват, че през 1972 г. геомагнитни бури дори са предизвикали детонацията на десетки морски мини край бреговете на Виетнам. Една от най-тежките бури, наречена Carrington Event, се случила през 1859 г. Геомагнитната буря била белязана от интензивно изсветляване на полярните сияния и съобщения за неизправност на телеграфните системи и електричеството по целия свят.

Какво причинява геомагнитна буря?

„Събитието Карингтън“ е кръстено на британския астроном Ричард Кристофър Карингтън, който е свидетел на началото на бурята на 1 септември 1859 година. Докато наблюдавал клъстер от особено големи слънчеви петна с помощта на слънчевия си телескоп, Карингтън забелязал, че две точки в тъмните петна се озаряват и избледняват за няколко минути. Дни по-късно астрономът и неговият асистент открили данни от магнитометъра, че промяната на магнитното поле била огромна точно в този момент, когато забелязали и тъмните петна. Карингтън не помислил веднага, че двете неща са свързани. „Една лястовица пролет не прави“, казал той тогава. Днес знаем по-добре. Озаряването, което видял, било бяла светлинна вълна, която се причинява от преконфигурации в магнитните полета на Слънцето, отделящи огромни количества плазма и радиация на етапи.

Първо, има проблясък на електромагнитно излъчване, което отнема едва няколко минути, за да удари Земята. След това протоните и електроните се ускоряват близо до скоростта на светлината в струите на плазмата, като траят от няколко часа до ден-два. По време на интензивни периоди на слънчева активност, промените в магнитното поле на Слънцето са големи. Това може да изхвърли бавно движещ се облак от заредени частици в последния етап на слънчевата буря, известен като изхвърляне на коронална маса.

Какво ще стане с тази конкретна геомагнитна буря?

Както отбелязват учените, тази геомагнитна буря ще бъде предизвикана от сравнително слабо слънчево изригване от клас C7.4, което беше регистрирано вчера. Това събитие стана третата проява на активност на светилото за последните няколко седмици. Данните свидетелстват, че звездата постепенно се „събужда“ след периода на ниска активност, стартирал през септември 2017 година. Новото изригване на Слънцето стана в същия регион, в който по-рано възникна най-мощното събитие за годината, регистрирано в края на месец ноември. Слънчевият участък по това време не беше насочен към Земята и изхвърлената плазма премина покрай нашата планета.

Още интересни факти за космическите явления можете да научите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град