зоокът

Начало | зоокът | Партньорката на Лиъм и още нови животни ще наричат Софийския зоопарк свой дом от тази година

Партньорката на Лиъм и още нови животни ще наричат Софийския зоопарк свой дом от тази година

Аз детето | 2021-03-30

Партньорката на Лиъм и още нови животни ще наричат Софийския зоопарк свой дом от тази година

Две са важните неща през 2021 година за Столичната зоологическа градина. На първо място е бърнестата мечка Лиъм да се сдобие с булка от Сингапур, съобщи пред Столица.bg директорът Добромир Бориславов. Този вид е на изчезване и е защитен. От 700 зоопарка в Европа само 10 имат бърнеста мечка и един от тях е столичният, обясни той. Този вид има близкородствени връзки с бърнестите мечки в Европа и затова имаме разрешение да вземем от Сингапур, така Лиъм и булката му ще могат да създадат чисто генетично поколение, обясни директорът на софийския зоопарк. За женската на бърнестия мечок Лиъм се знае от миналата година, че трябва да пристигне в София през пролетта. Значително обаче се е вдигнала цената на пътуването ѝ до България. Най-вероятно женската бърнеста мечка ще е в София в края на лятото.

Зоопаркът в столицата е получил разрешение от СОС да набира средства с дарителска кампания за финансиране на пътуването на женската бърнеста мечка от Сингапур. Транспортът ще струва около 50 000 лв., защото са много скъпи специалните контейнери за транспортиране, а те са съобразени с изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). С дарителски средства до клетката на Лиъм има и „апартамент“ за булката, както и 8-метров водопад, изкуствени скали и още лукс, който максимално доближава обитанието им до това в природата. Остава само да се озелени и затреви бетонът, за да не си нараняват лапите мечоците от защитен вид.

През тази година в София ще пристигнат още нови животни, но не от нов вид, а от групи, които ги има. Като целта отново е да се създадат двойки за поколение. Очакват се още екземпляри от защитените снежни леопарди, и белошипа ветрушка. „Наличието на двойки вдига нивото на софийската зоологическа градина, защото размножаването на защитени видове и чисто генетично поколение дават много точки от ЕАЗА“, уточни Бориславов. Тази година ще се попълнят и групите на червени ибиси, птици носорози, от които има брат и сестра и се очаква мъжки, за да се създаде семейство. В момента в столичния зоопарк, който тази година навършва 133 години, се прави ремонт и на детските площадки.

Снимка: Павел Беличев



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град