забавна наука

Начало | забавна наука | Откриха нов тип загадъчни звезди

Откриха нов тип загадъчни звезди

Аз детето | 2019-08-15

Откриха нов тип загадъчни звезди

Астрономи от Калифорнийския университет в Санта Барбара откриха неизвестни досега космически обекти, които е възможно да възникнат при нарушаване на обичайния процес, свързан със смъртта на звезда, съобщи БТА. Става въпрос за съвсем малка гореща звезда, която бързо променя яркостта си, тъй като външните ѝ слоеве се опитват да възстановят равновесието.

Новите обекти са наречени горещи субджуджета пулсатори. Те напомнят друг рядък вид звезди –високоамплитудните сини пулсатори, за чието съществуване бе оповестено през 2017 г. Яркостта им се променя с десетки проценти за по-малко от час – 20-40 минути. Невъзможно е пулсатори да възникнат в резултат на еволюцията на самотна звезда. Учените смятат, че причина за формирането им може да е преминаване на светило близо до свръхмасивна черна дупка или сливането му с друга звезда.

Четирите нови звезди пулсират с период от 200 до 475 секунди, като променят яркостта си с 5%. Те са от подтип субджуджета В. Масата им е 2 пъти по-малка от слънчевата, а размерите им – 10 пъти по-малки от тези на Слънцето. Това ги превръща в звезди с голяма плътност. Предполага се, че възникват, когато звезда от главната последователност, например Слънцето, се превръща в червен гигант, но преждевременно губи външните си слоеве поради неизвестни причини. Специалистите не знаят какво кара субджуджетата В да пулсират. Причината може да е натрупване на желязо, водещо до циклична поява на непрозрачност в даден слой на звездната атмосфера.

Прочетете и още няколко интересни неща за звездите:
Какво са падащите звезди?
От какво са направени звездите?
Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?
Колко точно са звездите в Космоса?
Какво е свръхнова?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град