България

Начало | България | Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски

Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски

Аз детето | 2021-02-18

Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски

Днес, 19 февруари (6 февруари по стар стил), в цялата страна се организират тържествени събрания по повод 148-годишнината от обесването на апостола на свободата Васил Левски.

На тази дата през 1873 г. е изпълнена смъртната му присъда. Днес мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на София, където е издигнат негов паметник. По онова време това място е било извън града.

Васил Левски е основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Той се е борил за “свята и чиста република”.
Всяка година на тази дата деца от цялата страна поднасят цветя на неговия паметник и свеждат глави пред образа на легендарната личност. Революционер, чийто живот е бил изпълнен с подвизи в името на освобождението на България. Сигурно сте чували думите на Апостола: "Ако спечеля – печеля за цял народ – ако изгубя, губя само мене си!" Много писатели и художници са посветили свои творби на най-светлата фигура на българското национално революционно движение – Васил Левски.

Вижте още:

Васил Левски – минало или настояще?
Васил Левски е апостола на свободата
Стих за Левски
Васил Иванов Кунчев казваше се той
На Апостола



Коментари
5 коментара

Таня Костадинова, ,

Публикувано на 19.02.2013

Поклон пред паметта му!

Валентина Комсалова , 10 г.,

Публикувано на 19.02.2013

ВЕЛИК БЪЛГАРИН !!!!!!!!!!!

Диди :-), 12 г.,

Публикувано на 19.02.2013

Поклон пред светлата му памет! "Нремето е в нас и ние сме във времето! Бог да пази Бългалия!". Де от училищата да ни водиха на паметника му!

Диди , ,

Публикувано на 19.02.2014

И сега ни трябва един Васил Левски, но где да го намерим?!?

svilen stoqnov, 58 г.,

Публикувано на 14.12.2015

tova e velikbalgarin samo4e sega takiva mqma za6toto vsi4ki sa al4ni samo za pari a i nie sme edno stado ovze i zada se izpravim ni trqbva edin nov celik balgarin kato nego ili kato asperyx a ne kato tezi koito ni tap4at pove4e ot tyrzite zatova balgari da se vzamem v raze i da posly6ame slavi trifonov za me e gordost dasam potomak na prabalgarite badete edinni da prebade balgariq vo vekovete amin

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град