Растения и животни

Начало | Растения и животни | От попова лъжичка в жаба... Жизненият цикъл на жабите!

От попова лъжичка в жаба... Жизненият цикъл на жабите!

Аз детето | 2021-04-02

От попова лъжичка в жаба... Жизненият цикъл на жабите!

Знаете ли, че жабите са най-добрите спортисти сред животните! Не се шегуваме, ако имаше спортна олимпиада за животни, те най-вероятно щяха да я спечелят. Със силните си мощни крака, които им позволяват да скачат надалече... Тези мощни крайници са тайната на техния успех в суровия живот в дивата природа и невероятно, но на бебетата жаби им трябват много седмици, за да станат като родителите си! Подобно на красивите пеперуди, жабите претърпяват удивителна трансформация – която се нарича „метаморфоза“ – докато растат. От желеподобни яйца, те растат, превръщат се в извиващи се и плуващи попови лъжички с опашки, а накрая им растат крака, подходящи за суша и високи скокове. Но знаете ли точно как? Как работи тази изключителна метаморфоза? Нека да разгледаме всеки етап от жизнения цикъл на жабата, за да разберем...

Етап 1: Необикновени яйца

Всичко започва с жаби, снасящи стотици малки яйца. Това се случва в началото на пролетта, когато времето едва започва да се затопля. Забелязването на жабешки яйца в много страни по света често се смята за ключов знак за идването на истинската пролет. Искате ли да видите и вие тези яйца? Тогава ги потърсете в плитка, тиха вода – езерце в парка например! Тъй като яйцата са беззащитни, те обикновено се намират сред растителност и точно под повърхността на водата, за да им е осигурена известна защита. Ако имате късмета да забележите някои от тези странни яйца, обърнете внимание на формата им. Доста е интересна! В яйцата бебетата започват като малки черни точки, заобиколени от желеобразно вещество. С течение на времето те стават с форма на запетая, тъй като опашките им започват да се развиват – невероятно!

Етап 2: Мънички попови лъжички!

След като прекарат 1-3 седмици в ядене на жълтъка на тяхното яйце, бебетата жаби се излюпват в големия широк свят. Сега бебетата жаби са известни като попови лъжички. Те имат хриле, уста и дълга опашка, които са им необходими за плуване! През първите седмица или две след излюпването поповите лъжички няма да се движат много, тъй като все още усвояват малко храна от жълтъка на яйцето си. След като обаче жълтъкът свърши, поповите лъжички са достатъчно големи и силни, за да се впуснат в техния воден свят! За разлика от възрастните жаби, поповите лъжички не могат да излязат на сушата – затова се хранят с растителен материал, филтриран от водата, и откъсват малки парчета от близката растителност. Безногите, обвързани с вода попови лъжички бавно се превръщат в жаби през следващите 14 седмици. Първо им растат задни крака, а след това и предни крака! Скоро след това тялото им започва да променя формата си и те са в състояние да започнат да ядат насекоми.

След това опашките на поповите лъжички се свиват и кожата им расте над хрилете, докато развиват бели дробове и тъпанчета! Това са супер важни стъпки, тъй като те подготвят бебетата за живот на сушата. След като хрилете и опашките им изчезнат завинаги, поповите лъжички се подлагат на последно 24-часово променяне и метаморфозата завършва. След като този етап приключи, поповите лъжички излизат от водата като малки жабки!

Етап 3: Истинска жаба!

И ето ви – жабите са пораснали и са готови да се отправят към големия широк свят!

Като възрастни жабите са много по-малко зависими от водата. Докато се придържат към сянката и не изсъхват, те могат да живеят на сушата – но често се връщат в реки и езера, за да се понамокрят. Не след дълго женските ще търсят вода, за да снасят собствените си яйца. След като това се случи, жизненият цикъл е завършен! Жабите са изпълнили най-важната си житейска цел.



Коментари
2 коментара

Kalin , 9 г.,

Публикувано на 24.01.2022

super

Виктория Филипова , 10 г.,

Публикувано на 05.03.2023

Мен много ме впечатлиха някои неща беше много интересно. Нямам търпение да прочета още нещо такова.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град