важните неща

Начало | важните неща | Няколко хитринки, които ще ви помогнат да четете по-бързо и да разбирате какво четете

Няколко хитринки, които ще ви помогнат да четете по-бързо и да разбирате какво четете

Аз детето | 2020-08-20

Няколко хитринки, които ще ви помогнат да четете по-бързо и да разбирате какво четете

Прочетохте ли вече задължителните книги за лятната ваканция? Не сте? Но нали знаете, че нямате много време? Е, не се притеснявайте чак толкова, повечето сме били така, макар и възрастните да не си го признават, защото все пак трябва да ви дават добър пример, много от тях също не са прочитали всички книги! И все пак вие все още имате възможност да го направите! Но как ще стане толкова бързо и в същото време да разберете всичко – лесно е с тези няколко хитринки. При това те ще са ви полезни и като цяло, не само за книгите за лятото, но и за уроците и за всичко друго, което се налага да четете.

Запознайте се със съдържанието предварително

Това означава, да потърсите само тази информация, която ще ви подскаже най-важното за книгата. Може да разгърнете самата книга или учебника в началото, в средата и в края и да прочетете 3 поредни страници. А още по-хубаво е да намерите ревю, за книги има. Даже има и видео от така наречените „буктюбър“. С какво ще ви помогне това? Тъй като вече сте запознати с основните части на текста, няма да бъдете забавени от объркване или да сте прекалено изненадани от развитието на текста и това да ви забави. Имайте предвид, че макар тази хитринка да работи най-добре за нехудожествена литература, то може да се приложи и към художествената литература. В роман прочетете първо главите за развитието на героите, ключовите точки на диалога и основните сюжетни точки. След това прочетете целия текст и ще видите колко по-бързо става.

Спрете да повтаряте тихо думи

Повтарянето тихо на някои думи или на всички, докато уж четеш наум е най-честият фактор за забавяне на четенето ни. Ето как повечето от нас четат – като „говорим“ думите в главите си, а често и на глас. Това забавя четенето ни до скоростта на говорене, която обикновено е около 300 думи в минута. Темпо на охлюв! Вашите очи и мозък всъщност са в състояние да обработват думи много по-бързо. Като спрете този глас в главата си, можете почти да удвоите темпото на четене. Ако пък повтаряте думите на глас – просто спрете. Най-лесният начин е да се разсейвате с нещо от време на време. Можете да използвате пръста си, за да следвате думите, да слушате музика или да дъвчете дъвка.

Четете фрази, а не думи

Това е малко трудно и дори неразбираемо в началото, но след 1-2 книги се свиква и дори прави четенето по-лесно. Просто четете думите по няколко наведнъж, а не всяка отделно! Така например, изречението „Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.“, обикновено всеки чете като „светът – е – пълен – с – разни – неща“ – дума по дума, но ако го прочетете като „светът е – пълен с разни неща“ става много по-бързо. Опитайте и ще се уверите сами!

Удобно място за четене

Удобното място за четене също много влияе на скоростта! Важно е да запомните, че колкото и удобно да звучи за цялото тяло и особено за очите – не е полезно да се чете легнал, трябва да се седи. На удобно кресло или пък на одеяло в парка е страхотно и ще се уверите колко по-бързо четете така. Светлината също е важна, трябва да е достатъчна. Най-добре е да четете на естествена дневна светлина, но и една малка лампа специално за четене, има такива също ще свърши добра работа! Ако ще четете от компютъра си, таблет или електронна книга, уверете се, че екранът ви е чист. Ако е необходимо, коригирайте цветовете, защото най-добрият начин да видите текста е да използвате тъмни букви на светъл фон.

Четете повече

Както при всички други неща, четенето е умение, за което е необходимо време да се развие. Колкото повече четете, толкова по-добри и бързи ще станете. Доскоро смятахме, че поставянето на цели за ежедневно или годишно четене е глупаво. Четенето не трябва да бъде състезание. Но открихме, че поставянето на цели принуждава човек да отделя повече време за четене. И колкото повече книги чете, толкова по-бързо ще ги чете и ще ги разбира в същото време, а и все пак ще поумнее, нали?

Разбира се, винаги помнете, че най-добрият начин да се насладите на книга е да четете със собствено темпо!

Вижте още:
Как правилно да четем книги
Пет книги за деца, които не обичат да четат



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град