интересно

Начало | интересно | Някога опитвали ли сте стриди?

Някога опитвали ли сте стриди?

Аз детето | 2018-10-13

Някога опитвали ли сте стриди?

Хайде да си представим, че днес имате рожден ден (може пък и наистина да имате). С какво ще почерпите гостите си? Освен традиционната торта... Нещо солено! Малки сандвичи, соленки, пържени картофки, пица... А защо пък не риба, скариди или друга морска храна. Може и да не ви се вярва, но децата, които живеят около океаните обожават подобна храна и тя е част от всеки рожден ден или друго парти. Какво ще кажете ако ви съобщим, че октопод или дори сурови стриди също попадат в тази категория. Вие някога бихте ли опитали сурови стриди?

Дори и да сте фен на морските дарове, като повечето хора сигурно ще сложите точката точно при стридите. Що се отнася до „гадост“ фактора – разбира се че повечето от вас не биха искали да ядат нещо с консистенция, подобна на слуз. За други обаче няма нищо по-хубаво от чиния със стриди. Те се наслаждават на деликатния, богат, солен вкус, докато ги заливат с лимонов сок. Те са дори много хранителни, тъй като имат високо съдържание на протеини, калций и желязо. Стридите дори са станали обект на конкурси за най-бързо хранене. Според рекордите на Гинес Соня Томас държи световния рекорд за ядене на стриди. На 3 юни 2012 г. тя изяла 100 стриди само за осем минути! Малко хора обаче знаят, че суровият вид не е единственият в който можете да опитате тези морски дарове. Те могат да бъдат приготвени и по много други начини и дори да са част от цели ястия. Общо взето всяко нещо, което включва в името си „с морски дарове“ съдържа стриди.

Стридите са членове на семейство Ostreidae. Те са двучерупчести мекотели, които са „роднини“ с мидите и дори с раците. Тези мекотели се срещат в океаните по целия свят, въпреки че предпочитат по-умерени райони с плитка вода, богата на хранителни вещества. Живеят в колонии от много! Стридите се хранят с малки водорасли, наречени фитопланктон, които живеят във водата около тях. Те непрекъснато филтрират вода през хрилете си и така се хранят. Учените смятат, че могат да филтрират до 10 литра вода на час. И в случай, че се чудите... От стридите идват и перлите (бисерите) или поне част от тях. Все пак тези, които създават перли не са същите, които хората ядат.

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град