За учители

Начало | За учители | Новата учебна година ще донесе и нови промени в образователните стандарти

Новата учебна година ще донесе и нови промени в образователните стандарти

Аз детето | 2017-07-26

Новата учебна година ще донесе и нови промени в образователните стандарти

Новата учебна година ще има променени държавни образователни стандарти, които да съответстват на закона, да следват философията за приобщаващо образование, да дават грамотност и компетентност на децата и да намалят бумащината сред учителите. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова.

Преди година влезе в сила законът за средното образование. Нови правила за финансиране на училищата и детските градини готви образователното министерство. Идеята е делегираните бюджети да не зависят само от броя на учениците. Дамянова обясни, че все още има мерки, които предстоят да влязат, но са с отложен период предвид плавното въвеждане на реформите. Законът е само основата за промяната, която изисква от учителите професионализъм, но и въвежда и подкрепа за тях. Той изисква нови модели за обучение, които са съобразени с потребностите на децата от новите поколения.

Според Дамянова са необходими адекватни учебни програми, планове и държавни образователни стандарти. Оттук нататък предизвикателството са учебните програми и това какво правим в училище така, че да задържим интереса на учениците и да има мотивирани учители. Вече започна увеличаването на учителските заплати – за 15 септември то ще бъде 15%. Дамянова каза, че учителската професия не е предпочитана от младите хора, въпреки че в последните години се наблюдава обрат в тенденцията. Целта на правителството е най-добрите студенти да изберат тази професия за свое професионално поприще.

„Висшите училища в България трябва и е крайно време да разберат, че те се съревновават не помежду си в рамките на нашата страна, а се съревновават с всички университети по целия свят. И докато не подобрим качеството на образование, и докато не даваме образование, което да гарантира след това заетост на тези млади хора, няма как да ги привлечем, каквото и да им даваме. Подценяваме новите поколения или колегите, които са решили по този начин да представят своя университет, наистина не са разбрали къде е проблемът. Предстоят промени в закона за висшето образование в системата за акредитация“, заяви още Милена Дамянова.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град