За родители

Начало | За родители | Никога не забранявайте на детето си да...

Никога не забранявайте на детето си да...

Аз детето | 2019-08-21

Никога не забранявайте на детето си да...

„Ако имате родители, имате нужда от психотерапевт“, гласи известна английска шега. Всеки родител знае, че е почти невъзможно да се отгледа дете без понякога да му се повиши тон или пък да се направи строга забележка, а пък особено без да му се забрани да прави дадено нещо. Няма и как да сте идеален родител и да не правите грешки. И все пак можете да избегнете най-очевидните. Например като не забранявате на детето и не му се карате за някои основни неща, като да показва емоциите си и да изразява мнението си и дори да има тайни от родителите си. Всяко дете трябва да прави подобни неща, за да се превърне в истински добре развита личност един ден. Така че никога не забранявайте на детето, да...

Показва емоциите си

Истерията на обществено място с търкаляне по пода, викане и сълзи е кошмар за родителите. Много от тях се срамуват от детето и се опитват да спрат такава проява на емоции по всякакъв начин. Най-често ситуацията е свързана с „тригодишна криза“, когато детето просто се учи да показва емоции и не може да ги контролира. Екатерина Кес, детски психолог, автор и водещ на курсовете на международния онлайн център за детска психология „Положителни решения за родители“, отбелязва, че гневът е нормално човешко чувство, изпитвано от възрастни и деца в различни ситуации. Ти просто трябва да можеш да го изразиш по приемлив начин, без да обиждаш никого. Но за забрана на чувствата и емоциите, пък дори и на обществено място, когато става дума за малко дете не бива дори да се помисля. Това води до различни психологически и психосоматични проблеми.

Екатерина Кес съветва, че особено важно е да не забранявате плача, нито на момичетата, нито на момчетата. „Ти вече си мъж, мъжете не плачат“, „Уф, колко си грозен, когато плачеш“... Такива фрази детето възприема като пряка забрана за изживяване на чувства и емоции. „Ако детето ги потисне и ги скрие от другите, това ще му попречи да бъде в контакт със себе си в бъдеще, както и да изгражда отношения с другите“, подчертава психологът.

Прави нещо само и да се опитва да ви помага

Децата искат да бъдат независими и често да вършат разни неща сами. Това е вид игра или репетиция за живота на възрастен. Но обикновено всяко нещо, което децата се опитват да направят сами, отнема много повече време. И родителите невинаги са готови да чакат, издържат и жертват нещо. По-лесно и по-бързо е вие да облечете якето, да завържете обувките или да носите раницата. „Когато едно дете иска да помогне да се мият чиниите или да се готви, добре знаем, че щетите от помощ могат да бъдат повече отколкото самата помощ“, казва психологът Олга Вале. „И първият ни импулс е да кажем: „Не, не, ще счупиш, ще намажеш, ще разпръснеш...“. Детето обаче искрено вярва в силата си и иска да бъде като мама и татко. Често поради забраните, то в крайна сметка се научава че е „безпомощно“ – „Не съм достатъчно умен, силен, отговорен, за да свърша това или онова“. Ето такива мисли започват все по-често да се въртят в ума на хлапето ако му забраняваме да бъде самостоятелно или да се опитва да помага.

Олга Вале подчертава, че всички основни „големи заключения за живота“ децата вадят до 7-годишна възраст. Ето защо тя съветва винаги да давате на детето да помага, да го хвалите за сръчността и уменията, дори и да е счупило една-две чинии: „Кажете му, че чиниите са измити чудесно, а следващия път трябва да ги държи малко по-здраво“.

Прави нещо „опасно“

Всичко, което изглежда потенциално опасно за родителите, ще стане известно на детето някой ден. Да го предпазите от опасностите е невъзможно, защото от тях се състои животът в зряла възраст. Но можете да научите вашето хлапе да избягва опасността като го подготвите за среща с нея. На първо време разбира се само под ваш надзор и с течение на времето придобитият опит може да се прилага самостоятелно при опасни ситуации. Естествено тук не говорим за неща като скачане от мост или игра с електрически контакти, а много по-прости неща, които като възрастни ни се налага да правим всеки ден.

Например да пускаме детето да се прибира само от училище, въпреки че евентуално може да срещне опасности по пътя си. Същото може да се практикува в ранна детска възраст с ножици, ножове, ютии и други потенциално опасни предмети. За да направите това, просто дайте на детето нож или ножица под ваш надзор разбира се и му обяснете как се работи с тях, оставете да се докосне до студен чайник. Един възрастен контролира процеса и не вреди на детето, но ще му предостави и опит – какво може да го нарани и как да го избегне.

Прочетете още:
3 неща на които всеки родител трябва да научи детето си
7 неща, които трябва да казвате на децата си всеки ден
Подобрете връзката дете-родител с 3 прости стъпки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град