сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Нетрадиционно и интересно: боядисайте великденските яйца с боровинки

Нетрадиционно и интересно: боядисайте великденските яйца с боровинки

Аз детето | 2022-04-17

Нетрадиционно и интересно: боядисайте великденските яйца с боровинки

Знаете ли, че малките плодчета с леко кисел вкус, които днес наричаме боровинки са се използвали за храна още от праисторическите времена. Ние разбрахме това преди няколко дни, макар че не търсихме точно тази информация. Търсихме как се чистят петна от боровинки по килима. Работата е, че много обичаме тези малки сини плодчета. Техния сладко-кисел вкус ни привлича и често когато видим от тях си купуваме. Онзи ден видяхме боровинки и нямаше как да не си купим. След това с голямо нетърпение и най-бързата походка на която сме способни се прибрахме, измихме ги и се настанихме удобно на дивана в хола, за да се насладим на полезните плодчета. Дотук нищо, ще кажете вие. Да, обаче вторият проблем е, че обичаме да си напълним шепата с боровинки и да си ги изсипем всичките в устата. Естествено това споделяме само с вас и го правим само когато сме сами. Но го обожаваме – получава се една невероятна боровинкова експлозия. Само не и когато половината изпуснеш на килима и след това ги стъпчеш. Знаете – те доста оцветяват и докато търкахме килима с вода и сапун и препарат и се сетихме за нещо наистина интересно.

Какво ли ще стане ако боровинките вместо да оцветят килима, оцветят великденски яйца. Оказа се, че резултатът е много хубав и интересен, а освен това естествен и без химия, затова сега споделяме и с вас тази интересна идея. Вярно, че яйцата могат да станат само светло или тъмносини и че по-едрите части от боровинките оставиха бели участъци, но така станаха още по-ефектни. Опитайте и ще се убедите!

Само имайте предвид, че се работи с вряла вода, така че или трябва много да внимавате или направо да помолите някой по-голям да ви помогне. Ето и какво ще ви е необходимо:

  • 2 шепи боровинки
  • 2 чаши вода
  • тенджера
  • купичка
  • вилица
  • 1 супена лъжица оцет
  • твърдо сварени яйца

Ето и какво точно да направите!

Сипете вода в тенджерката и я поставете на котлона да заври. През това време измийте боровинките (нали знаете, че всички плодове и зеленчуци се мият, независимо че няма да ги ядете) и ги сложете в купичка. Смачкайте ги с вилицата, докато станат почти на пюре и пуснат своя лилаво-син сок. След това ги сипете във водата и оставете така сместа да ври около 10-12 минути. Изключете котлона и изчакайте докато спре да ври и изстине малко, защото иначе яйцата може да се спукат, а и е по-безопасно. След като изстине, но и все още е леко топла, добавете към водата една супена лъжица оцет и разбъркайте.

Накрая поставете и яйцата вътре и ги оставете така да престоят известно време. За яйца със светъл цвят са достатъчни около 15 минути, а колкото по-дълго ги държите, толкова цветът ще е по-тъмен. Когато прецените, че е достатъчно ги извадете, оставете ги да изсъхнат и сте готови. Изглеждат доста интересно, не мислите ли? И помните ли онези готови кристали, които продават в магазините... Е на нас нашите боровинкови яйца ни изглеждат по същия начин, но с напълно естествени материали.

Още интересни великденски идеи можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град