забавна наука

Начало | забавна наука | Неси – истина или измислица

Неси – истина или измислица

Аз детето | 2017-10-06

Неси – истина или измислица

Кое е най-странното нещо, което сте виждали? Някой от вас ще се сетят за място, други за особена играчка или предмет, докато мислят как да отговорят на този въпрос. Но тези от вас, които обичат да обръщат поглед към природата и да оставят настрана всичко човешко и материално, за тези от вас, които са толкова любопитни, че гледат под всяко листо и по стволовете на дърветата, отговорът е един. Това е някое животно. Животните винаги са сред най-чудатите неща на всяко място в света. Кълвачите и мравките са интересни за наблюдение. А какво да кажем за пандите, щраусите, прозрачните риби, комодските варани. А динозаврите, Голямата стъпка, Йети... Малко се отнесохме. Първите няма как да се видят вече по нашата земя, а пък за последните не е ясно дали въобще съществуват. Но така и така започнахме тази тема. Чували ли сте за Неси – знаменитото чудовище от езерото Лох Нес? Как мислите – дали наистина съществува или е просто измислица?

Лох Нес („лох“ е местната дума за „езеро“) е сладководно езеро, намиращо се в Северна Шотландия. Според легендите то е дом на голям, странен воден звяр. Хората, които живеят близо до Лох Нес, са живели с легенди за такова създание повече от 1 500 години. Поради високата концентрация на торф в района, водата в Лох Нес е наистина доста мътна. Кой знае какво може да се крие в дълбините ѝ? Цялата история с Неси започва от едни камъни около езерото, върху които древните хора са издълбали фигури на животни. Учените са идентифицирали всички от тях, освен едно: някакво странно водно същество.

Биографията на мисионера Свети Колумба от 7-ми век, който въвежда християнството в Шотландия, твърди, че Колумба се молил на Бог да спаси живота на човек, нападнат от морско чудовище в Лох Нес през 565 г. Както се случва в повечето такива истории, чудовището отстъпило и човекът бил спасен. Съвременната легенда за лохнеското чудовище наречено Неси от ентусиасти, стартира на 2 май 1933 г., когато един вестник съобщава за твърденията на местна двойка, която видяла „огромно животно, което се подавало на повърхността“ на езерото. От този момент насам чудовището станало очарователното митично морско същество, което много хора се надяват да зърнат дори и днес.

Но дали е реално? Твърди доказателства от всякакъв вид изглеждат толкова редки, колкото самото Неси. От 1933 г. насам то е източник на безкрайни спекулации и много научни изследвания. Досега ентусиастите, които вярват в Неси твърдят, че са имали над 4000 истории на очевидци на странното същество. Някои твърдят, че изглежда като голям дракон с плавници, което е накарало мнозина да повярват, че Неси е може би последният от вече изчезналите отдавна динозаври. С толкова много наблюдения на очевидци, изглежда странно, че има толкова малко снимки на Неси. Малкото известни фотографии, които някога са се смятали за истински са доказани като измами. Няколко научни екипа са използвали специализирани уреди за подводни снимки и усъвършенствани системи за сканиране на Лох Нес, но не са намирали нищо. Въпреки това е имало случаи в които учените са откривали големи обеми от неестествено движеща се вода в езерото, която не може да бъде обяснена. Въпреки това повечето учени са на мнение, че Неси не съществува.

Така че, ако чудовището не е реално, как могат да бъдат обяснени всички тези разкази на очевидци и странни научни открития? Експертите смятат, че може да има разнообразни обяснения за тези явления измислици, за да може хората да са известни или да получат пари, а също и оптични илюзии, създадени от ветрове или лодки, както и плаващи групи от животни, като патици и видри или пък акули, които също живеят в езерото!



Коментари
1 коментар

Елена Манчева, 10 г.,

Публикувано на 19.12.2017

Според мен не съществува но и аз се питам щом толкова хора казват че са го видели как така го няма! Загадка която човечеството не може да реши засега

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град