спорт

Начало | спорт | Не просто спорт, а изкуство: айкидо също е част от „Детска Игриада“

Не просто спорт, а изкуство: айкидо също е част от „Детска Игриада“

Аз детето | 2017-06-07

Не просто спорт, а изкуство: айкидо също е част от „Детска Игриада“

Знаете ли, че ако дойдете на нашата „Детска Игриада“ можете да се почувствате като най-умелия и невероятен нинджа в света. Но нима не сме ви казали вече? Да, наистина е така! Там освен че ще можете да поспортувате със семейството и приятелите си, както и да спечелите страхотни награди, ще можете и направо да станете конкуренция на самурая Джак от онова известно детско. Ще можете дори да разберете какво е да си член на групата на нинджите Кай, Коул, Джейн, Зейн, Лойд и Ния. Нали се сещате кои са те – главните герои от поредицата „Лего Нинджаго: Майсторите на Спинджицу“. Най-хубавото от всичко ще бъде, че вие няма как да сте лего фигурки и ще видите на живо едно съвсем истинско бойно изкуство. И то не кое да е бойно изкуство, а айкидо. Нашите партньори от КБИ „Айкибудо“ ще ви очакват на 10-ти юни в парк „Заимов“, не само за да ви покажат най-невероятните движения от айкидо, но и ще ви помогнат да опитате сами да ги направите! И това ако не ви направи част от света на нинджите...

Трябва обаче да знаете, че айкидо е много повече от спорт и впечатляващи хватки! То е едно от най-младите бойни изкуства, но в неговата основа лежат много древни видове подобни техники. Подобно на другите японски бойни изкуства, освен метод на самоотбрана, айкидо е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Името „айкидо“ се изписва с йероглифите „ай“ (съразмерност), „ки“ (енергия) и „до“ (път) и най-общо се превежда като „път на хармоничната сила“. Айкидо се смята за едно от най-трудните за овладяване японски бойни изкуства. Разработено е от Морихей Уешиба (наричан от айкидистите О`Сенсей – „големият сенсей“) между 30-те и 60-те години на 20 век. В основата на айкидо залягат движения от древните школи Дайто-рю айки-джуцу и Иуама-рю кенджуцу, в които Уешиба се обучава като млад.

И точно защото е доста труден спорт, айкидо е прекрасно средство за физическо развитие. Точно като гимнастиката, айкидо може да бъде полезно за хора от всички възрасти и най-вече децата. Но с какво се отличава айкидо от другите бойни изкуства? В айкидо има много движения, насочени към изпреварване на другия, целта на които е да спре удар или хващане още преди дори да е започнало. Идеален е за деца, защото е и единственият боен спорт, в който нападащият и защитаващият се не се наричат противници, а партньори! Уважение и пазене на партньора е един от основните принципи в този спорт. Той не поставя на първо място боя и нараняването на другия, а нещо много по-важно, по-важно дори от победата – участието и желанието да се усъвършенстваш. Всъщност за истинска победа в айкидо се счита тази над себе си: над собствените лоши черти. Това бойно изкуство помага и да:

  • се избавим от страховете си;
  • развива чувство на равновесие и координация на движенията;
  • помага ви да станете по-пъргав, подвижен и умен (да, гъвкавостта на тялото и ума са пряко свързани – доказано е);
  • ще разберете, че физическата сила има лимит, но не и тази на ума.

Но най-важното е, че ще разберете, че качествата като доброта, уважение към другите, самодисциплина са най-важни и ще ви помогнат за всичко друго, което ви очаква в бъдещето. Отделно си остава и това, че ще научите наистина впечатляващи хватки и движения, като на истински супергерои! Така че вече си знаете, регистрирайте се и елате на нашата „Детска Игриада“ където от КБИ „Айкибудо“ ще ви очакват от 11 до 13 ч. за един наистина вълнуващ урок по айкидо!

„Детска Игриада“ тази година се организира в партньорство с Mtel, Allterco, Green life, Selecta, ФЛОРИНА, „Меблик“.

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град