забавна наука

Начало | забавна наука | Научаването на таблицата за умножение е лесно като детска игра с тези трикчета

Научаването на таблицата за умножение е лесно като детска игра с тези трикчета

Аз детето | 2022-11-03

Научаването на таблицата за умножение е лесно като детска игра с тези трикчета

Таблицата за умножение е може би едно от най-трудните неща срещу които трябва да се изправите в часовете по математика. Да, казваме ви го от дълбок и труден личен опит. И въобще не вярвайте на тези, които ви казват, че е лесна. За тях е лесна, ама защото вече я знаят. Когато я научиш, наистина всичко изглежда толкова лесно, но да започнеш е доста трудно. Всъщност така е с всяко едно нещо! Сега сме приготвили за вас няколко лесни трика, благодарение на които ще можете да научите таблицата за умножение за нула време. Тези трикчета няма да научите в училище и не защото учителите искат да ви мъчат по трудния начин, а защото искат да ви покажат правилния. Затова оставяме тази задача на тях, а ние ще се позабавляваме с таблицата за умножение! Да започваме!

Умножаването с 1 и 10 никога не е било по-лесно

Макар че ще видите някъде цялата таблица за умножение представена направо от 2 до 9 е хубаво да знаете и как се умножава с 1 и 10. Освен това с тях е най-лесно и ще е чудесно да започнете с лесното, за да не се стряскате веднага. Умножението с едно е фасулска работа: всяко число умножено по едно е равно на същото число. Например 3 по 1 си е 3. 6 по 1 си е 6 и така нататък. Умножението по 10 е също толкова елементарно! Числото и една нула след него това е! Например 6 по 10 е равно на 60. 10 по 10 е равно на 100! Много е лесно, нали? Тогава нека минем и на малко по-сложните числа.

Умножението с 2 също е фасулска работа

Учили сте събиране, нали? Е, трябва да знаете, че то е по-лесно от умножението и ако сте на таблицата за умножение с две са едно и също. Какво точно имаме предвид: много просто умножението с две означава да съберете числото със самото него и ще получите резултат. Ето и няколко примера за по-ясно:

3×2 = 3+3

6×2 = 6+6

Това е всичко! Всъщност таблицата за умножение като цяло е точно това. Да кажем, че имате да отговорите колко е 9 по 6. Това означава, че трябва да пресметнете колко е 6+6+6+6+6+6+6+6+6. Разбира се това не изглежда толкова лесно, затова този способ е подходящ най-вече за умножението с 2, за другите имаме и други по-лесни начини.

Умножение с 3 научи и се весели

Точно така, за умножението с три няма по-лесен начин от някое весело стихче! Математиката наистина може и да е забавна, кой да подозира! За целта можете да си измислите свое или пък да използвате нашето:

Ех, че е весело в таз гора,
хайде всички на игра!
Таблицата с три
ти с мечетата научи,
после бързо я кажи!
Зная, че с три
лесно помни се, затова учи!

Едно по три е три!
Три мечета скокливи
започнаха игри щастливи.

Две по три е шест!
Шест те станаха и хоп –
скочиха в рова дълбок!

Три по три е девет!
Девет мечета играят вече в гората,
но къде им отиде храната?

Четири по три е дванадесет!
Ей ги на,
12 гъбки чакат мечетата за обяд!

Пет по три е 15.
15 мечетата са вече
и откриват сити пътя надалече.

Шест по три е 18.
18 калинки следват ги по път от боровинки.

Седем по три е 21.
Заиграват в гората всички
буйно хоро.

Осем по три е 24.
Толкова мечетата вървят
уморени, но на път!

Девет по три е 27.
27 мечки идат –
дръжте се калинки и други буболечки.

Десет по три е 30.
30 мечета май не спят,
а от игрите им, ще ти се завие свят!

Ако не си падате толкова по поезията, помислете си за различни истории с по двама герои, които приличат на цифрите! Лебедът е двойката, змията е тройката, четворката е обърнат стол, осмицата е очилата на баба и така нататък.

Умножението с 4 също няма да ви се опре

То пък е съвсем лесно. Просто си представете, че умножавате с две и после още веднъж с две. Това е! Ето и един пример за по-ясно: да кажем, че имате да кажете колко е 4 по 3. Значи трябва да направите следното: 3+3 е равно на 6+6 е 12. Значи 4 по 3 е 12. Това разбира се можете да използвате, докато научите таблицата наизуст. След това няма да ви трябва!

Умножението с 5 е наистина като игра

Това всъщност е най-лесната таблица от всички! Защо ли? Сега ще разберете! Всички стойности тук се намират през пет единици. Тоест ако 1 по 5 ще е пет. 2 по 5 е 10, 3 по 5 е 15, 4 по 5 е 20 и така се продължава до края. Толкова е лесно!

Докато очаквате продължението и за останалите числа вижте също:
„Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса
Математиката може да бъде много забавна
Математическа игра за деца, които не обичат математиката



Коментари
1 коментар

Никол , 8 г.,

Публикувано на 17.04.2023

Умножени и делеие

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град