Лаборатория

Начало | Лаборатория | Наука като магия: накарайте обикновена захар да свети в тъмното

Наука като магия: накарайте обикновена захар да свети в тъмното

Аз детето | 2021-01-20

Наука като магия: накарайте обикновена захар да свети в тъмното

Колко пъти сме ви казвали, че светът е пълен с изобилие от необикновени неща, за които дори и не подозираме. Още повече, че даже не е нужно да ходим в далечна страна, за да ги видим. Единственото, което се изисква от нас е доза любопитство и желание за експерименти, които сме убедени, че вие притежавате. Точно затова вече нямаме търпение да ви представим нашата идея за поредния фантастичен експеримент. Той се прави наистина лесно, ама като ви казваме лесно е дори повече от лесно. Освен това за него не ви трябват никакви специални инструменти, вещества и подготовки. Всичко, което ще ви е нужно вече си го имате вкъщи и в това няма никакво съмнение. Вярвате ли, че захарта може да свети в тъмното? Сега ако сте отишли да проверите и тя не свети, знайте че може. Напълно обикновената бяла захар на която се дължи сладкият вкус на любимите ни бонбони, сладолед, торти, шоколад и всички още вкуснотии свети в тъмното. Това е наистина вярно и ако се съмнявате в нашите думи, можете да проверите това сами.

За да си направите този лесен експеримент ще ви трябват бяла чиния, 3 бучки бяла захар, 1 чаена лъжица захарни кристалчета и тежка чаша с равно дъно.

Прави се просто като игра:

Сложете в чинията бучките захар, а около тях разпръснете 1 чаена лъжица захарни кристалчета. След това идва и най-важната част: вземете чинията и отидете в някое наистина тъмно помещение. Можете да извикате и някой друг с вас, хем да не ви е страх, хем да му покажете страхотния резултат. Банята например е доста подходящо място. Постойте вътре около 2-3 минутки докато очите ви привикнат с тъмнината. Накрая с кръгови движения внимателно започнете да стривате бучките захар. Първо с бавни движения, които постепенно забързвате. Ако всичко е направено както трябва, първо ще забележите малки искрици, които идват от захарта, а след това, докато не спирате да я стривате с чашата, ще видите и синя светлина.

Естествено трябва да знаете, че щом спрете да я стривате и светлината ще изчезне. Точно като магия!

Защо се получава това?

Чистата захар е химическо вещество известно и като захароза. Така, когато захарните кристалчета се трият в твърда повърхност те се разрушават и образуват електрически разряди, които в тъмното виждаме като малки искрици. Това явление се нарича триболуминисценция. При триболуминисценцията светлината се генерира при разрушаване на химичните връзки в материалите вследствие на трошене, стриване, разкъсване, драскане, удар и смачкване. Вещества, които светят в тъмнината се наричат луминофори. Частиците, които се образуват при тяхното разрушаване се наелектризират, отделят се положителни и отрицателни заряди, които взаимно се привличат и се получава светене, наречено „фотолуминесценция на луминофора“. Такова светене в абсолютно тъмна стая може да видите и при бързо издърпване и отлепване на самозалепваща се лента.

Знаете ли, че индианските шамани са използвали явлението „триболуминисценция“, за да внушават на племето, че притежават магически сили. Те са поставяли чисти кварцови кристали във вързоп от сурова кожа. По време на церемониалния танц в тъмнината, кварцовите кристалчета вследствие на тръскането се удряли и триели едно в друго и вързопът започвал да свети с мигаща светлина.

Със захар можете да си направите и още удивителни неща, като:
Страхотен фокус с кубче захар
Науката може да е сладка с „каменни“ бонбони
Да си направим стъкло, което се яде
Магическо надуване на балон
Откъде идва захарта?



Коментари
2 коментара

Асен , ,

Публикувано на 26.08.2022

Интересно, но малко трудно.

Yli Marinov, 10 г.,

Публикувано на 07.07.2023

Много е тъпо

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град