новини детски

Начало | новини детски | Мобилна архитектурна работилница за деца започва да обикаля в квартали и училища в Пловдив

Мобилна архитектурна работилница за деца започва да обикаля в квартали и училища в Пловдив

Аз детето | 2019-10-01

Мобилна архитектурна работилница за деца започва да обикаля в квартали и училища в Пловдив

С детски празник на Младежкия хълм в Пловдив ще бъде поставено началото на „Хвърчаща класна стая“, съобщиха от Фондация „Пловдив 2019“ за БТА. Инициативата е част от проекта „Изграждаме заедно“, който е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. След като през лятото децата в Пловдив построиха свой „Град на децата“ на Младежкия хълм, сега проектът продължава своя живот като мобилна работилница, която ще обикаля кварталите и околностите на града и ще предлага архитектурни работилници за деца.

През изминалите топли месеци децата сами измисляха какво да построят и как да организират града си, а за това им помагаше екипът на „Детската архитектурна работилница“. Използваха се само рециклирани строителни и индустриални материали. С настъпването на есента идва и краят на „Града на децата“, но само на неговата постоянна локация на Младежкия хълм. Той ще продължи живота си като „Хвърчаща класна стая“. В нея децата ще създават триизмерни структури в реални размери от дърво, текстил, хартия и други. Мост, палатка, купол и арка са само част от елементите, които малките строители изграждат, за да упражнят знанията си по математика, физика, история, география и изкуство.

Работилниците са за деца между 6 и 12 години и участието е безплатно.

„Хвърчащата класна стая“ е пътуващ проект на сдружение „Детска архитектурна работилница“, разработен от архитекти и дизайнери за обучение на деца по системата Built Environment Education. „Град на децата“ и „Хвърчащата класна стая“ са част от проекта „Изграждаме заедно“, който се реализира от Гьоте-институт България, Детска архитектурна работилница (България), Открити пространства (България), „Ателие 3“ (България) и местни партньори.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град