интересно

Начало | интересно | Месецът на сладоледа е тук – подгответе се!

Месецът на сладоледа е тук – подгответе се!

Аз детето | 2022-07-11

Месецът на сладоледа е тук – подгответе се!

Вероятно не е изненада за вас, че юли е месец на сладоледа в САЩ, а денят на сладоледа се празнува в третата неделя през юли. Тази година денят на сладоледа е 17 юли 2022 г.! Леденият десерт е идеалното хладно изцеление, което ви помага да победите топлината, независимо дали обичате плодов, шоколадов или друг вкус сладолед. Знаехте ли, че сладоледът е най-популярният замразен десерт. Той обикновено се състои от млечен продукт (прясно мляко, сметана) и сладка или овкусяваща съставка (плодове, ядки, шоколад). Към промишлено приготвяните сладоледи се добавят стабилизатори и емулгатори, които подобряват структурата им. Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света. В производството на сладолед се използват над 200 продукта. Вижте и още интересни факти!

През 1984 година американският президент Роналд Рейгън обявява, че всяка трета неделя от юли е национален ден на сладоледа, а целият месец юли – национален месец на сладоледа. Но историята на този десерт е по-стара от самата Америка. Любимия летен десерт можете да срещнете още при древните цивилизации. Началото на сладоледа може да бъде проследено до 400 г. пр. н. е., когато древните перси изливали концентрат от гроздов сок върху лед, за да се разхладят. По-късно те добавят различни вкусове като манго и розова вода. Сняг се е събирал от планински върхове и се е съхранявал в специални подземни камери. Естествено персите не са единствените, които се опитвали да преборят жегата. Наличието на замразен ориз и млечен десерт в Китай е документирано от 200 г. пр. н. е., а древният римски император Нерон е обичал плодове в купичка с лед!

Има спор кой е хапвал най-близкото нещо до това, което сега наричаме сладолед – например през 10 век арабите измислили десерт, който се правел от мляко, лед и захар с розова вода, сушени плодове и ядки, обаче китайците пак били първите, направили устройство, с което комбинирали вкусовете в кремообразно състояние и когато известният италиански изследовател Марко Поло посещава Китай, той донася технологията за сладолед в Италия. След това сладоледът се разпространява във Франция, Англия и така нататък из цялата верига по Европа, като във всяка страна рецептата се променяла – французите добавили яйце, англичаните експериментирали с мляко.

Забавни сладоледени факти!

  • Преди изобретяването на хладилниците десертът се счита за лукс в Съединените щати, защото трябвало да се съхранява в ледени къщи и дупки под земята, за да се охлади.
  • Няколко продавачи на храни на Световния панаир в Сейнт Луис през 1904 г. твърдят, че са изобретили фунийката, използвайки сгънати вафли, защото им били свършили чашките! Известният производител на сладолед Баскин Робинс се слави с 31 аромата – по един за всеки ден от месеца. Днес фирмата кръстена на негово име има над 1000.
  • Сорбетът е като сладолед, но не съдържа мляко. Така нареченото желато пък има по-малко сметана.

След като знаете най-интересното за сладоледа, остава да отпразнувате деня с хапването му, разбира се. За по-вкусно и интересно можете да опитате някоя от нашите рецепти за домашен сладолед:
Сладолед, който замръзва за минути
Любимият сладолед на Бисквитеното чудовище
Да открием сезона с вкусен сладолед с киви
Разкошен ягодов сладолед само с две съставки
Вкусен малинов сладолед за горещи летни дни
Да си приготвим интересен сладолед от зелен чай



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град