Растения и животни

Начало | Растения и животни | Мантиспиди – насекомото, което прилича на злодей от филм

Мантиспиди – насекомото, което прилича на злодей от филм

Аз детето | 2021-01-22

Мантиспиди – насекомото, което прилича на злодей от филм

Обзалагаме се, че вече знаете доста за насекомите. Може би вече сте прочели къде спят или защо някои от тях смърдят. Но дори и най-информираните детски експерти като вас, може да се затруднят да познаят кое е насекомото, за което ще ви разкажем сега. Това е така, защото външният вид на тази буболечка може да бъде малко объркващ. Много хора, които я виждат за първи път, си мислят, че е оса. Други смятат, че изглежда по-скоро като богомолка. Но не е нито едно от двете. Това насекомо е от рода Мантиспиди и впечатлява не само с името си, както ще разберете, ако прочетете долните редове.

Какво представляват Мантиспидите? Може да ги познавате като богомолки. Те са част от научното семейство Mantispidae. Общо има над 400 вида от тези насекоми. Те живеят по целия свят, но са най-често срещани в тропическите и субтропическите райони. А как изглеждат е въпрос на който трудно се отговаря, защото зависи от това с кой вид си имате работа. Много от тях имитират осата, но това не е жилото, за което трябва да внимавате при това насекомо. Вместо това плячката трябва да се опитва да избягва предните крака, които са устроени така, че да хващат и задържат храната, докато насекомото я яде. Леле, това звучи страшно, но дали едно такова малко насекомо може да е опасно за нас? Въобще не! Паяците са тези, които трябва да се страхуват. Като ларви, много видове Мантиспиди живеят върху тялото на паяка като паразит. Някои го правят, за да се промъкнат в торбичките с яйца на паяка и да се хранят с неговите малки.

Възрастните буболечки от това семейство обаче са малки, не повече от 7 сантиметра. Често са кафяви или зелени, но могат да изглеждат и жълти или червени. Насекомите имат четири крила, но не летят особено добре. И все пак големите им предни крака ги правят страховити хищници в света на насекомите. Някои дори ядат себеподобни. Въпреки приликата си както с осата, така и с богомолката, Мантиспиди не е тясно свързана с нито една от двете. Този вид е биологично подобен на Мрежокрили, други хищни насекоми. И двете буболечки, като повечето, се привличат лесно от светлината – може да ги видите вечер около светлината на някоя лампа навън.

Виждали ли сте някога такова насекомо? Може би сте, но сте си помислили, че това е оса или богомолка! Това уникално насекомо със сигурност може да бъде трудно да се идентифицира. Ако все пак попаднете на такова, не се страхувайте! Мантиспиди се интересуват много повече от други буболечки, отколкото от вас.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град