България

Начало | България | Магията на Крушунските водопади

Магията на Крушунските водопади

Аз детето | 2017-02-14

Магията на Крушунските водопади

Водопадите са едни от най-интересните и чудновати творения на природата. Някои са малки, но пък много красиви, други са огромни, шумни и впечатляващи, а трети са дори още по-уникални. Чували ли сте например за светещия водопад? Ако сте пропуснали, то можете да прочетете най-интересните факти за него ето тук. Естествено водопади има навсякъде по света, нашата страна също не е пропусната от този интересен природен феномен. Макар да нямаме огромни водопади като Ниагарския, пак можем да се похвалим с интересни красоти. В България има много очарователни и изумително красиви водопади, но особено ярко сред тях се открояват Крушунските водопади. Това е едно от най-прелестните кътчета, които съществуват в страната ни. Цялата природа наоколо е сякаш нарисувана с четка и бои и излъчва такъв магнетизъм и съвършенство, които трудно могат да се опишат.

Крушунските водопади се намират в едно от най-живописните и красиви природни кътчета в България. Както подсказва името им, те са в един доскоро девствен регион на България – край село Крушуна, Ловешко. Малкото китно селце е разположено на около 30 км от Ловеч, в община Летница. Сравнително близо е и до Плевен – на 50 км. Крушунските водопади са най-голямата водна каскада в страната – включват многобройни водни басейни, водоскоци и богато разнообразие от растителни и животински видове. Уникалната и магическа гледка на водопадите спира дъха на хилядите посетители, а местността може да се види в целия си блясък и красота през пролетта, когато се заражда новото начало и новият живот. Водопадите наречени още Маарата, представляват травертинова водна каскада, като по пътя на водата са образувани множество прагове. Най-големият водопад се спуска от около 20 метра височина, като се разделя на няколко по-малки. Местността наподобява на екзотичен остров и би била напълно непроходима, ако не беше създадена обезопасена екопътека, която води до върха, на който е разположена пещерата Водопада, даваща началото на живописните водопади. Екопътеката пропълзява покрай бистрата и прохладна вода и се промушва покрай варовиковата скала наоколо. Тя дава възможност на многобройните посетители да се насладят на невероятна гледка: водопадите, стичащата се вода, множеството водни басейни и богатата растителност наоколо.

Тази атмосфера създава усещането, че сте попаднали на някое екзотично място, описано в книгите или видяно във филмите. Водата, която се стича по скалите наоколо, внася прохлада през горещите летни дни, които са най-предпочитани за посещение на местността и създава неповторима атмосфера на уют и спокойствие. Главният водопад се разделя на ръкави и оттам и на по-малки водни каскади, които падайки, образуват много красиви карстови тераси. Освен основния водопад, каскадата включва още два по-малки водопада, като един от тях носи името Малката Маарата. Благодарение на осеяната с множество пътеки местност, посетителите имат възможност да се изкачат до извора на водопадите и да достигнат до няколко пещери, които се намират в близост до Крушуна. Тези пещери са Деветашката пещера, Горник и Урушка Маара.

Водата на Крушунските водопади е оцветена в яркосиньо, което се дължи на разтворения в нея травертин. Това е вид варовик, който е пясъчен на цвят, но когато е във вода, отделя син цвят. Среща се в топли минерални води или води, богати на калций, тъй като се получава чрез отлагане на калциев карбонат, характерен за такива извори. Крушунските водопади представляват най-голямата в страната водна травертинова каскада. Скалите са предимно от бигор, който е шуплест и има варовиков произход. Това именно обяснява защо са толкова издълбани от водата и образуват причудливи форми на повърхността, а под земята – красиви пещерни галерии с подземни езера.

Снимки: pixabay.com, източник на информацията: krushuna.com

Вижте още:
Водопадът, от който се лее огън
Истинските места, вдъхновили вълшебните филми
Десет впечатляващи подводни феномена, които ще ви оставят без думи



Коментари
2 коментара

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 14.02.2017

Аз съм посещавала Крушунските водопади . Много са красиви.

Александра Симеонова, 12 г.,

Публикувано на 20.01.2021

Еха! Това ми помогна много за моя проект! Благодаря ви много!! :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град